Diari La Veu del País Valencià
Esvàstiques en el 9 d’Octubre

Leo Part / València

Hui al matí s’ha celebrat la processó cívica al cap i casal que commemora l’entrada del rei Jaume I a la ciutat de València. L’acte s’ha vist alterat per la presència de membres de la ultradreta que han lluït símbols nazis i anticonstitucionals i han proferit crits i càntics feixistes cap als membres de la coalició Compromís allà presents, com el Sieg Heil -victòria eterna, en alemany-, un crit o proclama d’autoafirmació utilitzat durant l’Alemanya nazi.

Les provocacions no han sigut contestades en cap moment per cap membre de la coalició, els quals s’han limitat a informar la Policia Nacional, primer personalment i després per telèfon al 091, de la presència de símbols anticonstitucionals en la desfilada.

En no fer-los cas, minuts després de la telefonada al 091 els agents presents a la plaça de l’Ajuntament han procedit a demanar als organitzadors, amb efectivitat, la retirada de dins del recorregut de la processó, de qualsevol símbol anticonstitucional, entre ells la esvàstica que apareix a les imatges amb un lema contra l’avortament.

Els feixistes han lluït símbols anticonstitucionals. Foto: laveupv.com
El moment de major tensió s’ha produït al pas dels grups nazis pel punt de la tanca on estaven situats els simpatitzants de Compromís, que han rebut crits i insults i provocacions, a les quals s’han limitat a contestar amb el crit: ‘El País Valencià serà la tomba del feixisme’.

Un dels nazis junt amb la policia. A la dreta un periodista intenta fer el seu treball.

El síndic Enric Morera i Josep Maria Pañella han saludat els seus afiliats al pas de la comitiva.

Foto: La Veu
Per la seua banda, la també parlamentària de Compromís Mònica Oltra, present juntament amb el diputat Fran Ferri, en ser preguntada per La Veu del País Valencià sobre com estava vivint aquest 9 d’Octubre ha assegurat, no sense certa emoció: “Amb l’alegria d’un poble que camina cap al canvi”.

Estic vivint el 9 d’Octubre amb l’alegria d’un poble que camina cap al canvi”,

ha indicat la diputada Mònica Oltra, en la imatge, aquest dijous.

Reaccions d’EUPV i Primavera Europea
EUPV ha condemnat en veu del diputat Ricardo Sixto la presència d’organitzacions ultres en la processó cívica del 9 d’Octubre, i ha anunciat que aquest grup parlamentari ha dirigit una ‘batèria de preguntes’ a l’Executiu de Mariano Rajoy sobre les actuacions policials cap a aquestes “organitzacions feixistes, que aprofiten el 9 d’octubre per a manifestar-se al carrer. Un any més, els símbols de la intolerància, del feixisme, del racisme, de la xenofòbia, han aparegut. No és un espectacle desacostumat”, lamenta.

El diputat al Parlament Europeu per Primavera Europea, Jordi Sebastià, per la seua banda, ha informat que durà a la Comissió Europea l’actitud permissiva amb què les forces de l’ordre presents a la processó cívica en commemoració del 9 d’octubre han tractat els representants de la ultradreta.

Polèmiques imatges

També en un vídeo d’Intersindical Valenciana es comprova la presència de membres de la ultradreta en la Processó Cívica del 9 d’Octubre amb símbols nazis i anticonstitucionals i proferit crits i càntics feixistes. En un moment determinat, els ultres criden: “¡Artur Mas, cámara de gas!”. A més, cal apuntar que entre els concentrats hi havia un individu vestit amb uniforme militar alemany de la II Guerra Mundial i una gran banderola amb l’esvàstica, el qual es va situar molt a prop del president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra i de Rita Barberà. Les imatges demostren que en cap moment els agents policials intenten impedir els crits o la presència d’esvàstiques.

>

En Altre vídeo publicat per La Veu -sota aquestes línies-, els membres de Compromís, atònits davant la permissivitat policial a la presència de banderoles antidemocràtiques, responen a les provocacions i càntics feixistes corejant lemes com ‘València serà la tomba del feixisme’.

>

Per últim, La Veu del País Valencià , baix aquestes línies, ofereix un reportatge de 25 minuts realitzat per Alberto Montón on un partit legal és insultat, amenaçat i vilipendiat per individus de l’extrema dreta i on es veuen insults a Guillem Agulló, qui va ser assassinat per un feixista ara fa 20 anys.

Aquestes provocacions van tindre resposta el 25 d’octubre en una carta del pares del jove assassinat on manifesten: “Guillem i els seus amics estan on hi ha gent lluitant contra la discriminació, ja siga racial, de gènere, laboral, lingüística… I també per la justícia social, pels drets humans, en contra de la pobresa, dels desnonaments, de l’atur, de l’homofòbia… Guillem està, en cadascuna de les persones honrades que estimen el seu país, la seua llengua, la seua cultura, la seua música, la seua gent. Està en cada racó del seu País, que amb tota l’alegria del món, aspira a la seua llibertat”.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa