Creix l’oposició al Pla de Conca del Xúquer

El futur Pla de Conca del riu comença la tramitació amb menys suport que l'actualment en vigor. 29 dels 71 representants no voten a favor enfront dels 8 contraris i 15 abstencions de l’anterior votació
10 octubre 2014 01:00h
RedactaVeu / València

L’oposició al projectat Pla de Conca del Xúquer creix en el Consell d’Aigua gràcies al vot de les entitats ecologistes, de regants, sindicals i municipals.

Així, si la votació del Consell d'Aigua del Xúquer -el passat 14 de març- sobre el Pla del Xúquer va comptar amb 56 vots favorables, 8 en contra i 15 abstencions, ara, en aquesta ocasió, l'Esquema de Temes Importants -pas previ al Pla Hidrològic del cicle 2015-2021 ha obtingut 42 vots favorables, 10 en contra i 19 abstencions, segons ha informat Xúquer Viu. “És a dir 29 representants d'un total de 71 no han votat a favor o s'han abstingut”, subratlla un comunicat de Xúquer Viu.

En la nota, se subratlla que “una gran part dels components del Consell d'Aigua són representants de distintes administracions”. Així, per exemple, l'administració central té 27 representants de distints ministeris i organismes, mentre les organitzacions que defensen els interessos ambientals tan sols tenen 2 representants de quasi 90 membres del Consell.


En aquesta ocasió, al vot contrari de les organitzacions ecologistes -entre elles la de Xúquer Viu, sindicals o agràries s'han unit també els representants dels regants tradicionals de la Ribera i el representant dels ajuntaments, que en l'anterior ocasió es van abstindre.

Un Pla "continuació" de l'anterior

Segons Xúquer Viu, aquest nou pla “és una continuació de l'anterior” -que va entrar en vigor el 13 de juliol passat i contra el qual ja s'ha formalitzat un recurs al Tribunal Suprem i s'està treballant en distintes iniciatives europees entre elles una denúncia per incompliment de la Directiva Marc de l'Aigua.

En aquest sentit, argumenten que en el nou Pla “es mantenen tots els components del Pla que motivaren l'oposició social expressada a la Ribera del Xúquer i el de moltes organitzacions i col•lectius i que resumidament són els següents:

- Assigna uns cabals mínims exigus que impedeixen que els nostres rius tornen a la vida.

- No garanteix cabals en quantitat i qualitat suficient per recuperar la salut de l’Albufera.

- Assigna els estalvis generats per la modernització dels regadius de la Ribera al transvasament al Vinalopó, en lloc de dedicar-los a compensar la pèrdua d'aportacions al Xúquer i l'Albufera.
- Obri la porta de bat a bat a un nou transvasament des d'Antella, Cortes de Pallars o des d’Alarcón. Tot això per beneficiar l’especulació amb l’aigua a Alacant, mentre es nega una concessió d’aigua superficial per l'abastiment a les poblacions de la Ribera afectades per la contaminació de nitrats i pesticides.

- Manté la sobreexplotació de la Manxa Oriental i dels aqüífers del Vinalopó.

- Reserva aigua del Xúquer per substituir extraccions insostenibles i noves expansions de regadius a Castella La Manxa.Descargas

next