Naix el primer banc de palla d'arròs de l'Albufera

Els usuaris i entitats poden encomana les bales de palla en aquesta pionera iniciativa a només 1 euro la unitat
12 octubre 2014 01:00h
Vista aèria de l'Albufera de València.

RedactaVeu / València

Acció Ecologista-Agró, el Sistema  de Participació de Garantia d'Ecollaures i la Cooperativa Agroecològica L'Aixada com Eixida, amb la col•laboració de l'Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja, la Fundació Assut, SEO/BirdLife, Col•lectiu Trellat, CERAI (Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional) i la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica, han posat en marxa el primer banc de palla d'arròs de l'Albufera.
 

Amb aquesta iniciativa pionera, aquestes entitats, que treballen en el camp de la conservació, l'agroecologia i la bioconstrucció, oferixen als potencials demandants d'aquest producte -la palla de l'arròs- la possibilitat d'obtenir-lo d'una manera senzilla i molt econòmica. La bala de palla, a 1 euro.
 

Aquest pioner projecte pretén donar als possibles demandants de la palla de l'arròs la possibilitat d'obtenir-la d'una manera senzilla, posant en marxa un sistema d'empacat i arreplegada de la palla, sota demanda, al preu d'1 euro per bala de palla. Aquest és únicament  el preu de l'empacat, ja que amb la iniciativa s'aprofita un residu agrícola que no té altra gestió, amb la qual cosa és completament gratuït.

Usos de la palla d’arròs

Segons Agró, els usos per a la palla de l'arròs són molts i molt diferents. Per exemple, per a elaborar encoixinats en camps de cultiu. Amb una coberta de palla, s’afavoreix la retenció d'humitat al terreny, s’evita el creixement de les males herbes i, a poc a poc, la palla es descompon i proporciona nutrients al terreny. També es pot utilitzar la palla com a material de bioconstrucció, un camp en desenvolupament on cada vegada hi ha més iniciatives de construcció amb materials naturals i la palla n'és un d'ells. A més a més, es pot aplicar la palla per a fer encoixinats en reforestacions o per a evitar l'erosió del sòl en espais forestals.
 

Per a tos els qui tinguen un hort urbà, llauradors professional, bioconstructors o membres d’entitats dedicades a la reforestació disposen d’una setmana per tal de fer la seua comanda. Cal enviar la sol•licitud i els organitzadors empaquen totes les bales necessàries. Gràcies a la col•laboració de l'Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja, les bales es transportaran a l’esmentada escola, on podran arreplegar-les en el termini de dues setmanes després de finalitzar el procés d'empacar. Les bales s'abonaran quan s'arrepleguen.

Les comandes i totes les consultes car fer-les enviant un correu electrònic a tancatdelapipa@gmail.com.
 

 
A més a més, el dia de la inauguració del banc de palla, se celebrarà un col•loqui al Parc Natural de l'Albufera de València amb diversos experts que parlaran de les utilitats d'aquest material, com fer-lo servir “i alguns dels reptes mediambientals que encara té pendent este parc natural, com per exemple la importància de millorar la connexió entre l'agricultura i la conservació de la natura”. En aquest sentit, s'analitzaran les iniciatives d'arròs ecològic que s'han desenvolupat en l'Albufera.


next