Diari La Veu del País Valencià
La reforma del Registre Civil regala el servei als Registradors de la Propietat
RedactaVeu / València

El responsable de Secció Sindical de Justícia de la FSP-UGT-PV, Santiago Alegre Vicente, ha presentat una campanya contra el Projecte de Llei que pretén privatitzar el Registre Civil. Santiago Alegre ha denunciat que el Ministeri de Justícia pretén, amb aquest projecte de llei, tancar els registres civils i transferir la competència dels tràmits i certificacions als registradors de la propietat, la qual cosa suposarà que ʺels ciutadans hauran de pagar un aranzel al Registrador de la Propietat com a mínim entre 20 i 30 euros per les partides de naixement, defunció, matrimoni i tot tipus d’actes que actualment són gratuïts i que afecten a l’esfera més íntima de drets i voluntats dels usuarisʺ.

Açò és donar-li en exclusiva un monopoli als Registradors de la Propietat, que veuran augmentats els seus ingressos en un 1500%, ja que cada persona que nasquera, es casara, canviara d’estat civil o morira passaria obligatòriament per caixa pagant l’aranzel corresponent. A més, aquest servei públic, que funciona des de 1870, ʺva ser modernitzat en 2011 amb el govern socialista que va decidir digitalitzar tots els llibres del registre, amb una inversió de 129 milions d’euros, que van facilitar el treball i van millorar la qualitat d’aquest serveiʺ.

No obstant açò, ara, després de fer aquesta inversió, el govern del PP pretén ʺregalar aquest servei a l’àmbit privat sense cap justificació, ni pràctica ni econòmica, solament per a beneficiar a uns col·lectius que a causa de la crisi han vist minvada la seua capacitat econòmicaʺ. De fet, ha assenyalat que ʺel que ha sigut un servei públic per a tots els ciutadans acabarà sent un negoci per a uns pocsʺ.

Així, ha denunciat que al País Valencià, segons dades de l’anuari estadístic 2013 de l’INE, en 2011 es van realitzar 108.672 inscripcions de matrimoni, naixement i defunció en els registres civils, que a una mitjana de 25 euros per tràmit suposarien un muntant de més de 2,5 milions d’euros que passaran a butxaques privades. A aquesta xifra cal afegir els milers de certificats i expedients de nacionalitat tramitats cada dia.

Comparteix

Icona de pantalla completa