Diari La Veu del País Valencià
La Vall de Gallinera o de la rajola?
RedactaVeu / Vall de la Gallinera

Des de l’organització ecologista es considera que aquest document “caduc, més propi de l’època del ‘boom’ de la rajola que del context de crisi urbanística actual”, suposa un “atac als valors mediambientals, històrics i paisatgístics d’un territori que cal preservar”.

Per aquesta raó, AE-Agró sol•licita a l’ajuntament d’aquest xicotet poble de la Marina Alta la redacció d’un nou PGOU “més racional i més respectuós amb les necessitats dels seus habitants”.

‘Desgavell urbanístic’

Actualment la localitat de la Vall de Gallinera (La Marina Alta), formada per 8 nuclis de població històrics (Benirrama, Benialí, Benissivà, Benitaia, Carroja , al Patró, Llombai i Benissili), disposa d’un total de 770 habitatges, dels quals 160 estan buits. A pesar d’aquesta elevada xifra de cases desocupades, l’Ajuntament de la Vall de Gallinera planteja la futura construcció de 582 habitatges en el seu nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), projecte que es troba en fase de versió preliminar.

Davant d’aquest “nou desgavell urbanístic”, la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró, en les seues al•legacions, ha presentat una esmena a la totalitat del PGOU de la Vall de Gallinera, per considerar-lo un “atac als valors mediambientals, històrics i paisatgístics d’un territori que cal preservar”.

L’organització ecologista exigeix al consistori la “retirada immediata” del Pla General que s’està tramitant i la redacció d’un de nou “que respecte les necessitats dels veïns i veïnes de la Vall de Gallinera”.

Carències, incorreccions i propostes inacceptables

El projecte de nou PGOU que impulsa el consistori planteja “una sèrie de carències, incorreccions i propostes inacceptables”, segons AE-Agró. Així, per exemple, el creixement de sòl urbà, que segons el nou pla augmentaria en més de 150.000 metres quadrats (aproximadament un 75%), no està en cap moment justificat.

A més de la quantitat d’habitatges buits que actualment hi ha a la localitat, cal remarcar que l’increment de la població que planteja l’ajuntament en el PGOU fins a 2032 és totalment “absurd i radicalment desmentit” per les projeccions de l’institut Valencià d’Estadística (IVE).

Cal remarcar que el PGOU de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera també incompleix les consideracions efectuades, en el document de referència elaborat en 2012 per la Comissió d’Avaluació Ambiental, per a l’elaboració de l’Informe de Sostenibilitat Ambiental i de la versió preliminar del mateix Pla General. Especialment pel que respecta a models urbanístics, qualitat de vida i conservació dels valors paisatgístics del municipi.

Per a AE-Agró, si es perpetraren totes les “barrabassades” que proposa el Pla General es produiria una “brutal reducció dels valors paisatgístics de l’entorn” ja que suposaria la destrucció d’entorns únics, com és el cas de conreus d’oliveres centenàries, que serien substituïdes per noves construccions amb una trama urbana i una tipologia constructiva absolutament diferents a la dels 8 nuclis històrics de població que formen el conjunt del municipi de la Vall de Gallinera.

Finalment, pel que respecta a les carències del document, cal destacar les incorreccions dels estudis del Pla. Un cas flagrant és el de l’inventari de fauna i flora de la localitat, que és “manifestament inacceptable” i demostra un “absolut menyspreu” per la “magnífica” flora del territori i pels noms comuns i científics de les plantes. L’estudi només cita 39 espècies de flora -16 d’elles de forma incorrecta-, encara que en podem trobar més de 900.

Comparteix

Icona de pantalla completa