Aeroport de Castelló i prospeccions, a debat a la Plana de l'Arc

Les Jornades Culturals de la Plana de l'Arc comptaran aquest cap de setmana amb ponències i debats sobre l'impacte d'aquesta infraestructura i de possibles tècniques prospectives al territori
16 octubre 2014 01:00h

Laura Villaplana / Vilanova d'Alcolea

Les XIX Jornades Culturals de la Plana de l'Arc acolliran aquest cap de setmana a Vilanova d'Alcolea diverses activitats per tal de reflexionar al voltant d'aspectes econòmics, socials, culturals i ambientals dels pobles veïns a la Plana de l'Arc. Entre els diversos actes del programa, la taula rodona titulada 'Escenari de futur de la comarca amb la posada en funcionament de l'Aeroport de Castelló' serà l'espai de debat al voltant de l'impacte que aquesta infraestructura, carregada de polèmica, pot tenir sobre els pobles del Nord.

Ponents com Ivana Guinot, directora d'Operacions i Manteniment de l'Aeroport de Castelló, Diego Lopez Olivares, director del Laboratori d'Ordenació i Planificació d'Espais Turístics i del Gabinet d'Estudis Turístics (GETUR) de la Universitat Jaume I i Francisco González Babiloni, portaveu del grup ecologista GECEN, seran els encarregats de respondre algunes de les qüestions que inquieten la població implicada.

L'Aeroport de Castelló, convertit en símbol paradigmàtic d'inoperància des de la seua inauguració i no exempt de polèmica, entre altres motius pels intents fallits de venda i les costoses adjudicacions, ocuparà un dels focus de debat de la trobada. Qüestions com els possibles avantatges i desavantatges que pot aportar la infraestructura, l'impacte ambiental sobre la comarca o quina és la imatge de futur que es projecta sobre l'Aeroport, constituiran l'eix del debat sobre el qual s'intentarà posar llum.

Un altre dels projectes que planeja sobre el territori des de la publicació al DOGV de les sol·licituds de permisos d'investigació d'hidrocarburs i que ha promogut la mobilització ciutadana a les comarques del Nord, és la implementació d'aquesta recerca a través de la tècnica de fractura hidràulica, coneguda també com a fracking.
 

En aquest sentit, Esteban Domènech, portaveu de la Plataforma Anti-Fracking Comarques de Castelló (PAF), Jesús Carrera Ramírez, enginyer geològic i doctor en hidrologia per la Universitat d'Arizona i Carles Seijó, enginyer industrial per la Universitat de Milan, seran els encarregats de parlar sobre l'impacte de les prospeccions en el desenvolupament local als pobles de les comarques afectades.

Així mateix, l'inici de les jornades, presidit pel rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent Jordà, anirà acompanyat d'un acte commemoratiu a Pere Enric Barreda. Al llarg dels tres dies de trobada es dedicarà també una especial atenció a aspectes destacats del poble d'acollida, Vilanova d'Alcolea, entre els quals hi trobarem l'audiovisual 'Dones Vilanovines' i la presentació de dos llibres vinculats a les tradicions i la història de la localitat.
 
 

 
next