Diari La Veu del País Valencià
El TSJ obliga el Consell a lliurar a Compromís les factures de caixa fixa des de 2006
EP / València

La sentència, amb data 7 d’octubre i facilitada aquest dijous per Compromís als mitjans de comunicació, explica que la portaveu adjunta de la coalició, Mònica Oltra, va presentar un recurs contenciós-administratiu contra la denegació per part del Consell, al juliol de 2013, de les factures i justificants de despeses realitzades a càrrec de partides de caixa fixa de la Generalitat des de 2006.

La Conselleria d’Hisenda i Administració Pública va advertir de “l’enorme dificultat” d’aportar la documentació sol·licitada si no s’especificaven les factures concretes requerides. Així, un informe del sotsdirector general d’Aplicacions i Administració Electrònica, Rafael Valcárcel, parlava de quasi tres milions de factures i, així mateix, posava de manifest “la dispersió del seu arxiu per diverses circumstàncies”.

En aquesta mateixa línia, el ministeri fiscal considerava que no s’ha produït una vulneració de drets fonamentals pel que entenia que havia de desestimar-se la demanda per ser ajustada a dret la resposta del Consell sol·licitant “concreció” quant a les factures i per tractar-se d’una petició “ambigua i difusa”.

No obstant açò, el TSJCV assenyala que “l’ingent” nombre de factures sol·licitades per la diputada de Compromís “consten registrades en els sistemes informàtics” del Consell, la qual cosa implica “la possibilitat de suport informàtic” per facilitar aquests documents, sense necessitat “d’un gran nombre de funcionaris durant un gran nombre d’hores dedicats a açò”.

Així mateix, afegeix que el fet d’estar registrades informàticament i abastar la petició a totes les factures corresponents al període de temps assenyalat i de totes les Conselleries “fa innecessària la labor de selecció alguna, simplificant la cerca”.

En aquest sentit, el TSJCV considera que la resposta de l’administració és “una negativa encoberta”. “Sent legítim l’argument de la dificultat que esgrimeix, és la mateixa a qui correspon proposar solucions a aquesta dificultat i, per tant, la conclusió ha de ser declarativa de la vulneració constitucional postulada”, assenyala.

“Triomf de la democràcia”

Oltra, en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos de les Corts, ha valorat que aquesta sentència suposa “un triomf de la democràcia, del treball, de la perseverança durant anys d’un grup com Compromís que va apostar per atacar les causes de la corrupció”, que considera que són “l’opacitat i la falta de transparència”.

La diputada ha manifestat que la caixa fixa ha sigut “un calaix de sastre incontrolat i incontrolable” a través de la qual s’han pagat “compres en supermercats del menjar d’alts càrrecs, l’olla del president o flors”.

Al seu judici, la caixa fixa són “les ‘targetes black'” de la Generalitat. Respecte a aquestes paraules que Oltra també ha pronunciat durant la sessió de control en el ple de les Corts, el vicepresident i conseller de Presidència, José Ciscar, li ha respost: “En aquesta administració no hi ha targetes ni black, ni green, ni blue, ni yellow des de fa molts anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa