Diari La Veu del País Valencià
‘Una Nau de Solidaritat’ arriba a Burkina Faso
RedactaVeu / València

Burkina Faso és un dels països més pobres, no ja d’Àfrica, sinó del món. Segons l’ONGD Intervida, només el 16% de les xiquetes arriba fins la secundària, una xifra que deixa els nivells d’alfabetisme femení en un estat realment crític. L’accés al sistema educatiu, ressagat a causa d’importants problemes estructurals i culturals, ni tan sols és igual per a tots dos sexes, sinó que les dones es porten la pitjor part.

En un context de pobresa extrema, al qual es deu la principal causa d’abandó de l’escola, juntament amb costums i hàbits lluny d’afavorir el desenvolupament educatiu, social i econòmic de la dona, aquesta queda relegada, des de xiqueta, a tasques domèstiques. Matrimonis forçosos i embarassos precoços són unes altres de les causes que porten a les famílies a traure les seues filles del col·legi.

La província de Poni/Gaoua, a Burkina Faso, pateix aquesta situació i s’ha convertit en el principal focus d’actuació de l’ONGD Association pour la Promotion Féminine de Gaoua (APFG), juntament amb la qual la Universitat de València lidera, des de l’any 2009, un projecte de suport a l’escolarització i la permanència a l’escola, especialment, de les xiquetes, que estimule la seua pròpia responsabilitat.

Formació, teatre i la construcció d’una escola

El projecte atén diferents aspectes de la formació que requerien d’una cobertura, tal com ha sigut detectat per l’APFG. D’una banda, s’ha format i capacitat les mares dels diferents poblats perquè, al seu torn i com a representants de l’associació, traslladen aquesta mateixa formació a les dones de l’entorn per a conscienciar les famílies de la importància que les seues filles assistisquen amb regularitat a l’escola.

D’altra banda, s’han creat nous grups de teatre (el teatre fòrum és la fórmula utilitzada per l’associació per a sensibilitzar la població sobre els temes que s’aborden com ara l’ablació, el tràfic de menors, els matrimonis precoços, la planificació familiar, la sida, la higiene, etcètera).

Segons explica la responsable del projecte, Carolina Latorre, tècnica de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València, “el teatre fòrum és una eina fonamental per a la sensibilització i la formació en els llogarets i les poblacions rurals”. D’aquesta manera, s’ha format l’alumnat de 14 escoles en matèries, com són drets i deures, control de la despesa i economia, planificació i elaboració de pressupostos per al seu desenvolupament futur, i medi ambient.

Finalment, s’ha posat en marxa una escola no formal per a xiquetes que no han sigut escolaritzades, on se’ls possibilita una formació professional a la qual mai varen tindre accés.

Comparteix

Icona de pantalla completa