Diari La Veu del País Valencià
Fabra, un cadàver obstinat en morir matant

Leo Part / València

Aquest dijous, la campaneta de les Corts ha tocat a morts. Durant la sessió de Control celebrada aquest matí en la Cambra baixa del País Valencià al president Alberto Fabra, els grups de l’oposició li han demanat, de nou sense èxit, que acabe el seu mandat ‘amb dignitat’, ‘actue amb fets i no amb bones paraules’ i done un gir de 180 graus pel que fa les actuals polítiques en favor dels discapacitats, la lluita contra la corrupció i el bé de la societat valenciana en conjunt.

‘Senyor Fabra, és vostè un cadàver polític’, ha subratllat el diputat d’EUPV Ignacio Blanco, després que la síndica d’aquesta formació, Marga Sanz, li haja demanat al molt honorable, també sense èxit i com ha reclamat també el PSPV i resta de forces de lóposició, que retire el recurs de cassació contra la sentència del TSJ valencià contra el decret del copagament. ‘Està vostè utilitzant l’últim cartutx de la seua insensibilitat – en referència al recurs- cap els discapacitats. Volen morir matant’, li ha arribat a dir la diputada d’Esquerra Unida, respecte a un copagament que ” ha expulsat a milers de persones de les llistes d’espera de les residències”.

La ‘sensibilitat’ del Govern valencià cap als discapacitats

Però una vegada més, Fabra, aliè a la realitat del carrer, s’ha tornat a defensar atacant i agafant-se a comparatives amb Andalusia, per acabar replicant que per part del Govern valencià “no hi ha maltractament” sinó “sensibilitat” cap a les persones discapacitades (sic). “Des de l’any 2000 no s’ha deixat d’incrementar el pressupost social, malgrat la crisi”, ha respost un president ‘al qui ningú creu’, en paraules de Morera, què òbviament ha hagut de passar pel alt les vergonyoses converses telefòniques del nebot del fins fa només uns dies president de les Corts, pel que fa les adjudicacions a la seua empresa de residències de discapacitats al País Valencià.

Nou revés a una política ‘deshumanitzada’

Per la seua banda, el portaveu socialista, Antonio Torres, ha preguntat per les mesures que adoptarà el Consell “per acabar amb el maltractament al qual estan sent sotmeses les persones amb discapacitat i els dependents”, després que els tribunals estan “anul•lant les poques decisions que adopta el Consell”, com la del decret del copagament, la qual suposa “un nou revés a l’erràtica i deshumanitzada política de Benestar Social”.

El PSPV ha demanat, també de forma infructuosa, que no recórrega en cassació aquesta fallada i ha instat al Consell a negociar amb els afectats. “Els socialistes som partidaris que a les residències, els usuaris facen una aportació, però amb el que no estem d’acord és amb l’injust copagament que apliquen”, ha agregat. Així mateix, ha criticat que mentre el muntant del copagament suma 4,4 milions, el Consell no va recórrer dues sentències favorables al grup Saba, participat per Enrique Ortiz i la família de Juan Cotino, la qual cosa va suposar que desemborsaren cinc milions a favor d’aquest grup empresarial.

Morera: “Fabra ens deixa als valencians en situació d’hipoteca total”

Per la seua banda i pel que fa a la situació econòmica del País Valencià, el síndic de Compromís, Enric Morera, li ha sol•licitat al cap del Consell, de nou sense èxit, la realització d’una auditoria dels compromisos de pagament a futur ja que, segons ha denunciat, “Fabra ens deixa als valencians una situació d’hipoteca total’ en tant que, segons les estimacions de Compromís, la Generalitat té un deute a futur de 80.000 milions d’euros’, la qual cosa ha negat el líder del PP valencià, a l’igual que ha negat que els membres del Consell hagen utilitzat ‘targetes black’ -en referència a les factures pagades en caixa fixa- com ha assegurat la parlamentaria Mònica Oltra.

No obstant això, Compromís ha facilitat aquest dijous una sentència de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJ del País Valencià, després d’haver acceptat un recurs d’aquesta formació nacionalista, la qual obliga la Generalitat a lliurar a aquest grup parlamentari les factures de despeses pagades amb la caixa fixa -o targetes black en parules d’Oltra, del Govern valencià des de l’any 2006.

Pel que fa a la destitució del cap de seguretat de Presidència després de conèixer l’interrogatori al qual va sotmetre l’assessor de premsa del vicepresident a causa de l’existència de filtracions als mitjans de documents del govern valencià, Fran Ferri ha acusat Fabra d’obstinar-se en trobar un talp “quan és vostè qui cada vegada s’assembla més a un talp perquè no fa més que amagar-se baix terra”. Mònica Oltra ha assenyalat, en relació al cessament del cap dels escortes del president Fabra amb motiu de l’interrogatori a l’assessor de premsa del vicepresident del Consell, José Ciscar, que “han tirat a Torrente”.

La sessió de control al ‘president’ en les Corts s’ha iniciat amb una pregunta formulada pel síndic del grup ‘popular’, Jorge Bellver, sobre les mesures que pensa portar endavant per impulsar i incrementar la participació ciutadana en la vida pública i la regeneració ètica de la política. Fabra, en aquest sentit, ha tornat a defensar el seu decàleg “de regeneració ètica de la política” anunciat en el debat de Política General i que ningú no creu.

La d’aquest dimarts, en definitiva, ha sigut la crònica d’una mort anunciada. La d’un Fabra i un PP ferits de mort en la qual el cap del Consell li ha reconegut a Sanz, com si la cosa no anara amb ell, el haver fet un discurs ‘molt fúnebre’. Però sembla que, malgrat el que pronostiquen fins i tot les enquestes internes del PP valencià sobre intenció de vot respecte a les pròximes eleccions autonòmiques, el president Fabra no pensa variar ni un pèl la seua gestió i vol morir matant.

Comparteix

Icona de pantalla completa