Diari La Veu del País Valencià
El TSJ valencià considera il·legal la pedrera de l’Atzaïlla de Pego

RedactaVeu/ València

El Tribunal Superior de Justícia valencià declara la pedrera de l’Atzaïlla, situada en el terme municipal de Pego, l’obligatorietat de Declaració d’Impacte Ambiental, al temps que considera que aquesta activitat no està emparada en Llicència Ambiental.

Segons han informat fonts de l’Associació per a la protecció mediambiental de l’Atzúbia-GELIBRE, el TSJ valencià ha dictat sentència (núm. 790/2014) davant el contenciós administratiu interposat per aquesta entitat contra la Conselleriade Medi Ambient, Territori i Habitatge respecte a l’activitat de la pedrera de l’Atzaïla.

“Des de fa anys Gelibre demana a les administracions locals i autonòmiques implicades que l’activitat d’extracció i trituració d’àrids de la pedrera no s’ajusta a la legalitat vigent i que les molèsties sobre la ciutadania del poble de l’Atzúbia (soroll, vibracions, pols… a menys de 300 m de distància) són enormes”, apunten en el comunicat de premsa fet públic aquest divendres 17 d’octubre.

L’explotació es va modificar substancialment -la capacitat extractiva va passarde 50.000 t/a a 208.416 t/a, fins a 500.000t/a- “sense cap tipus de llicència ambiental ni la Declaració d’Impacte Ambiental necessària”, segons la normativa vigent.

Gelibre havia demanat insistentment la “paralització inmediata” de l’activitat persotmetre-la al procediment corresponent per a l’obtenció de Llicència Ambiental,així com la corresponent Declaració d’Impacte Ambiental.

“Ni l’administració local ni l’autonòmica ens ha volgut reconéixer mai la nostra raó ni els efectes nocius sobre el poble de l’Atzúbia”, asseguren.

El TSJ valencià conclou en la sentència que l’explotació extractiva minera “viene desarrollando en consecuencia una actividad ilegal, no amparada en la normativa vigente a la vista ciencia y paciencia de la administración autonómica y local, no actuando de oficio, ni ante las denuncias recibidas ni una ni otra, … ”(pàg. 9 de la sentència). L’activitat “requiere cuanto menos licencia ambiental”(…) “Debe estar sometido a DIC”.

El Tribunal declara en la setència (núm. 790/2014) l’obligatorietat de Declaració d’Impacte Ambiental i que l’activitat no està emparada en Llicència Ambiental.

Comparteix

Icona de pantalla completa