Diari La Veu del País Valencià
La Ceramo, en màxim risc d’enfonsament
RedactaVeu / València

La fàbrica de teules i ceràmiques Ceramo, construïda en 1855, és un dels edificis més emblemàtics de barri valencià de Benicalap. Moltes de les seues peces decoren edificis valencians tan importants com l’Estació del Nord i el Mercat de Colom.

Malgrat el gran valor històrico-artístic, l’antiga fàbrica d’estil neomudèjar porta abandonada més de 20 anys, segons denuncia l’associació Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni Cultural, que ha demanat la intervenció del Síndic de Greuges davant l’estat de ruïna de tot el conjunt i especialment de la teulada.

“Existeix un risc imminent denfonsament de la teulada de la Ceramo si no s’actua immediatament”, alerta aquest col•lectiu en un dels escrits dirigit al Síndic.

Cap intervenció malgrat els enfonsaments

A l’agost de 2013 va sofrir l’enfonsament de part de la teulada que dóna a la façana principal de l’Avinguda de Burjassot, i recentment han aparegut altres nous forats. L’Ajuntament de València, propietari de part de l’immoble des que ho va adquirir el passat mes de juliol, “no ha realitzat cap tipus d’intervenció destinada a reparar la coberta malgrat haver transcorregut més d’un any des de l’enfonsament de part de la teulada i des que ho vàrem comunicar per escrit a les administracions públiques competents en la matèria”. “L’Ajuntament ja no té excuses per iniciar una rehabilitació que ha de ser urgent i prioritària”.

Tant Cercle per la Defensa del Patrimoni com l’associació Cercle Obert de Benicalap, han denunciat en moltes ocasions el seu abandó i han demanat la rehabilitació d’aquest Bé de Rellevància Local (BRL).

“És inacceptable la demora injustificada a l’hora d’intervenir sobre aquest valuós immoble i que les administracions responsables s’excusen eternament en la falta de disponibilitat pressupostària” per no actuar i “incomplir així de forma reiterada la legislació vigent” sobre patrimoni històric artístic. “Queda clar que el PP no està interessat a solucionar els problemes reals que afecten el nostre patrimoni”.

Per tot això, aquest col•lectiu demana de nou al Síndic de Greuges que intervinga, “atès que les administracions públiques esmentades no només no han complert amb les recomanacions acceptades en el seu moment”, sinó que amb la seua actitud “negligent i imprudent i amb la seua desídia” estan “atemptant obertament” contra la integritat dels béns que formen part del Patrimoni Cultural Valencià, la qual cosa podria suposar un “presumpte delicte de prevaricació en comissió per omissió” que l’associació ha anunciat que “no dubtarà” a comunicar a la Fiscalia Provincial de València en el cas de no resoldre’s definitivament aquest greu problema.

Comparteix

Icona de pantalla completa