Diari La Veu del País Valencià
Educació pretén assegurar l’hegemonia del castellà en l’ensenyament
RedactaVeu / València

Tot indica que la Conselleria d’Educació pretén consultar els pares perquè trien la llengua vehicular de l’ensenyament dels centres educatius dels seus fills durant els primers mesos de 2015.

Davant aquest projecte, la Junta Directiva d’El Tempir considera que, si aquesta voluntat de consulta persisteix, la Conselleria d’Educació “estaria renunciant a regular les llengües vehiculars en l’ensenyament”. Aquesta abdicació, a més, i segons denuncia El Tempir, “no és ajustada a dret perquè tant sentències del Tribunal Constitucional com del Tribunal Suprem confirmen que no hi ha un dret dels pares a elegir la llengua en què han de rebre l’ensenyament els seus fills”.

Aquesta elecció, explica El Tempir, “correspon a l’Administració autonòmica, que fixa quines han de ser les llengües vehiculars en l’ensenyament”, regulació que forma part del mateix dret a l’educació de l’art. 27 de la Constitució.

D’altra banda, atés que el Consell no aposta per un sistema d’immersió lingüística que cohesione la societat i que permeta assolir l’objectiu que estableix la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, que tot l’alumnat acabe l’educació tenint un domini equilibrat de les dues llengües oficials, per a El Tempir “la millor solució passa per mantenir l’actual sistema” de “línies” (PPEV i PPEC) i que la Conselleria “garantisca als pares que els seus fills poden estudiar en valencià a tot arreu, cosa que no fa ni quan sentències judicials l’obliguen”.

A més, El Tempir considera que la Conselleria intenta problematitzar i crispar la vida als centres educatius “traslladant així la conflictivitat lingüística” -que promou amb aquesta consulta- a tots els sectors de la comunitat educativa.

Segons recorda El Tempir, “els pares ja fan una elecció lingüística quan matriculen els seus fills i filles” en el sistema educatiu (i trien PPEV o PPEC), i per tant, aquesta suposada consulta “en cap cas no és ni pot ser vinculant” d’acord amb la normativa vigent, “com ja s’ha demostrat a Galícia i a les Illes Balears, on els governs d’aquests territoris han intentat fer-la i la justícia ho ha impedit”.

Marea Verda a Palma

Hegemonia del castellà en l’ensenyament

El Tempir denuncia també que la Conselleria presenta aquesta consulta sota un aparent embolcall de “democràcia enganyosa”, ja que les intencions que la Conselleria d’Educació persegueix amb aquesta consulta són “ben explícites”, a saber:

1. Assegurar “democràticament” l’hegemonia del castellà com a llengua vehicular en l’ensenyament. No volen que l’alumnat siga competent en les dues llengües oficials quan acabe els seus estudis obligatoris.

2. Impedir l’extensió de les popularment conegudes línies en valencià (actuals PPEV, hereves de les PEV o PIL), perquè són les que realment garanteixen la cohesió social i el marc de convivència. Des d’aquesta perspectiva cal entendre els atacs tan ferotges que rep el model d’immersió lingüística tant a Catalunya com a les Illes Balears i al nostre territori.

3. Entrebancar la valencianització lingüística de la societat, sobretot en aquells àmbits on no hi ha transmissió intergeneracional de la llengua o bosses d’immigració no integrades, on l’ensenyament en valencià pot permetre la integració lingüística d’aquests sectors poblacionals.

4. Ajudar a fer més agònica la situació del valencià a les grans ciutats, sobretot ara que el Consell ha tancat els mitjans públics de comunicació en la nostra llengua. De retruc, aquest entrebanc a la valencianització lingüística de la població tractaria d’afectar les zones rurals i ciutats menudes i mitjanes on el valencià gaudeix de vitalitat.

Per tot això, El Tempir exigeix a la Conselleria d’Educació que assumisca la seua responsabilitat de regular les llengües vehiculars en l’ensenyament i que permeta efectivament que els xiquets i les xiquetes estudien en la llengua que han triat els pares a l’hora de fer la matrícula, i que descarte fer una consulta que “només contribuiria a crear conflicte i agreujar encara més el nostre sistema educatiu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa