La jornada Albaida Net! es troba amb el riu brut i sec

Un grup de 21 voluntaris del col·lectiu La Sardinera i l’associació La Font Amarga van recollir tota una sèrie de deixalles en un tram d’uns 500 metres del marge esquerre del riu
21 octubre 2014 01:00h
RedactaVeu / Castelló de la Ribera.

El passat dissabte 18 d’octubre es va celebrar a Castelló de la Ribera (la Ribera Alta) una jornada de neteja i retirada de residus sòlids del riu Albaida, al seu pas per la localitat riberenca. Un grup de 21 voluntaris del col·lectiu La Sardinera i l’associació La Font Amarga van recollir tota una sèrie de deixalles en un tram d’uns 500 metres del marge esquerre del riu, des de l’antiga fàbrica de paper fins a la passarel·la.

Durant el matí, els voluntaris es trobaren amb un riu Albaida molt sec, degut a la poca quantitat d’aigua desembassada des de Bellús i la sequera dels últims mesos. Els organitzadors volen denunciar la situació d’abandó que sofreix el riu, tant per la quantitat d'escombraries que es llancen al riu, com pel poc, i sovint nul, cabal de l’Albaida, just en el tram on desemboca en el riu Xúquer. Cal destacar la massiva presència de 'Ludwígia peploides', planta aquàtica al·lòctona que altera greument l’ecosistema fluvial, així com d’'Arundo donax' (canya), flora al·lòctona que cal eliminar i substituir per flora autòctona riberenca.
 

 
Precisament la plataforma Xúquer Viu ha denunciat els darrers dies que el cabal del riu Xúquer està per davall dels cabals ecològics fixats pel Pla de Conca, en vigor des del passat mes de juliol. En el cas de l’Albaida, es fa patent en les imatges aquest incompliment establert en 0.2 m3/s fins i tot en períodes de sequera.

Activitat emmarcada en la 2a Setmana Europea de la Custòdia del Territori i la campanya 'Mans al Riu' organitzada per la fundació Limne.
Aquesta activitat estava prevista per al 4 d’octubre, però les pluges van deixar inaccessible la zona per a aquell dia. A més a més, havia estat emmarcada en la 2a Setmana Europea de la Custòdia del Territori i la campanya 'Mans al Riu' organitzada per la fundació Limne.
 

Durant la Segona Setmana Europea de la Custòdia del Territori que es va celebrar entre el 26 de setembre i el 5 d'octubre, van haver més de 340 activitats per tot Europa. És una campanya dirigida a promoure activitats arreu del continent per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la terra i de la seua riquesa de recursos naturals i culturals. Els objectius principals són incrementar i enfortir el coneixement sobre custòdia del territori en la societat europea i involucrar el públic en general i altres actors en la custòdia del territori, la conservació de la biodiversitat i la gestió sostenible dels recursos.

Mans al riu és una campanya anual de neteja de rius que té per objectiu fomentar la consciència ciutadana amb la conservació dels rius i neteja de residus dels entorns naturals on s'actua. El passat 18 d'octubre es netejaren trams de riu dels municipis de: Algemesí, Almassora, Alqueria d'Asnar, Aspe, Betxí, Borriana, canals, Chulilla, Enguídanos, Ontinyent, Paterna, Quart de Poblet, Riba-roja de Túria, Sueca i Vila-real.


 
next