Diari La Veu del País Valencià
El sexe va començar fa 385 milions d’anys a Escòcia

RedactaVeu / EP / Madrid

Un paleontòleg ha revelat com es va desenrotllar per primera vegada l’acte íntim de la relació sexual en els nostres ancestres més llunyans.

En un dels majors descobriments en la història de l’evolució de la reproducció sexual, els científics han trobat que la fertilització interna i la còpula van aparèixer en antics peixos blindats, anomenats placoderms, fa uns 385 milions d’anys en la zona que hui ocupa Escòcia.

El nou descobriment anunciat en la revista Nature pel paleontòleg de la Universitat Flinders John Long, mostra que els fòssils de sexe masculí de la ‘Microbrachius dicki’ van desenvolupar extremitats genitals en forma de L òssies anomenades ‘claspers’ per a transferir esperma a les femelles; i les femelles van desenvolupar petits ossos parells per a bloquejar els òrgans masculins en el seu lloc per a l’aparellament.

Amb vora 8 centímetres de llarg, el ‘Microbrachius’ va viure en antics hàbitats lacustres d’Escòcia, així com parts d’Estònia i Xina.

Com a autor principal de l’estudi, el professor Long, docent en Paleontologia a la Universitat de Flinders a Austràlia del Sud, va descobrir les habilitats per a l’aparellament d’aquests antics quan es va topar amb un os fòssil en les col•leccions de la Universitat Tecnològica de Tallin, Estònia, l’any passat.

L’òrgan sexual més primitiu

Aquest fòssil, va dir, simbolitza l’òrgan sexual més primitiu conegut de vertebrats que s’ha trobat, la qual cosa demostra el primer ús de la fertilització interna i la còpula com a estratègia reproductiva que es coneix en el registre fòssil.

” ‘Microbrachius’ significa bracets, però els científics han estat desconcertats durant segles sobre el que eren en realitat. Hem resolt aquest gran misteri, perquè servien per a l’aparellament”, va dir el professor Long.

En una de les troballes més estranyes de la seua investigació, el professor Long va dir que aquests peixos probablement van copular des d’una posició lateral amb els seus ossuts braços articulats junts. “Açò va permetre als mascles maniobrar els seus òrgans genitals en la posició correcta per a l’aparellament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa