Diari La Veu del País Valencià
‘Cineculpable’ celebra l’edició més internacional amb 395 curtmetratges de 25 països
RedactaVeu / Vila-real

Un cartell inspirat en ‘Buffalo’66’, un dels emblemes del cinema independent americà, obra de la il•lustradora vila-realenca Paula Bonet, és la imatge que posarà rostre al Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, ‘Cineculpable 2014’, que se celebrarà a la ciutat del 21 al 28 de novembre i que ha rebut 395 obres a concurs.

“Cineculpable és una de les activitats que més repercussió internacional té per a la ciutat”, ha destacat durant la presentació de l’obra el regidor de Joventut de Vila-real, Xavi Ochando, que defensa l’elecció d’aquesta artista local “amb gran reconeixement internacional” –en augment després del furor que va causar a València el ‘conill blanc’ dissenyat per anunciar ‘La Cabina’- “si volem un festival amb impacte fora”.

El cartell –que plasma els patrons identificatius del certamen: la trilogia blanc-negre-taronja i les conegudes manilles, el ‘trofeu’ que rebran tots els guanyadors en la gala final del dia 28- és un dels múltiples secrets desvetllats per l’organització sobre una edició, la número 17, que encara la seua convocatòria més internacional.

Es tracta de l’edició més internacional i també la més participativa fins a hui: s’han rebut 395 curtmetratges a concurs –un 58% més que l’any passat- procedents de 25 països, que incrementa en un 15% la presència d’obres estrangeres.

>

Xifres en les quals han aprofundit en la roda de premsa celebrada hui a l’Ajuntamentde Vila-real tant el regidor de Joventut, Xavi Ochando, com la coordinadora del festival, Sonia de la Vega i que avalen –han destacat- la bona salut de què gaudeix el festival.

“Aquest any ens han arribat 395 obres, mentre que al 2013 en van ser 250, un increment en el qual ha tingut molt a veure una de les novetats d’aquesta edició: l’engegada de la plataforma UPTOFEST, que ha permès l’enviament dels curtmetratges per internet, sense necessitat de fer-ho en suport físic com altres anys”, ha explicat Sonia de la Vega.

La coordinadora ha incidit que aquesta nova plataforma està darrere també de l’augment del nombre de països participants, alguns dels quals, com Zàmbia, Rússia o Iran “no havien tingut presència encara en el Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, ‘Cineculpable”.

Obres procedents d’Alemanya, Israel, Mèxic, Xile, Bèlgica, Brasil, França, Països Baixos, Japó, Estats Units, Regne Unit, Colòmbia, Dinamarca, República Txeca, Guatemala, Equador, Argentina, Perú, Portugal, Iran, Rússia, Cuba, Zàmbia i Veneçuela consoliden la projecció internacional d’un festival que tindrà, al mateix temps, un fort accent local.

‘Cineculpable 2014’ compta amb la participació de 21 realitzadors de les comarquesdel Nord del País Valencià, que optaran al premi Manuel Vila-real al Millor CurtmetratgeProvincial en la gala que se celebrarà el 28 de novembre a l’Auditori de Vila-real.

El regidor de Joventut, Xavi Ochando, ha assenyalat la implicació dels directors vila-realencs, que van ser “els qui van proposar l’engegada de la plataforma UPTOFEST per rebre les obres a concurs, i que tant d’èxit ha tingut”. També ha avançat que per donar difusió a la seua labor, s’ha editat per segon any el DVD ‘Vila-real Filma!’ (que recull una mostra de curtmetratges amb segell local), que es posarà a la venda “a un preu popular” durant la setmana del certamen. La recaptació es destinarà íntegramenta la Fundació Primavera, que treballa per aconseguir la integració de persones amb malalties mentals.

7.800 euros en premis

‘Cineculpable 2014’ repartirà en la 17a edició 7.800 euros en premis, distribuïts en set categories. Tres d’elles, les del Premi Manuel Vila-real al millor curt provincial, el Millor Curt en Valencià i el Premi del Públic incrementen la seua dotació respecte de l’última edició amb 100, 100 i 400 euros, respectivament.

Activitats

El Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, ‘Cineculpable 2014’, se celebrarà del 21 al 28 de novembre. Durant el primer cap de setmana es duran a terme activitats d’àmbit provincial, com la presentació del DVD ‘Vila-real Filma!’.

Per altra banda, del 24 al 27 de novembre es celebraran a l’Espai Jove diferents conferències i tallers vinculats amb el cinema; i durant els mateixos dies –per la vesprada ials carrers de la ciutat- es duran a terme els rodatges del ‘Cinexpress’, en els quals participaran grups d’estudiants de diferents instituts locals per fer realitat els seus propis guions. Ja per la nit, a partir de les 22.00 hores i a l’Auditori, tindran lloc les projeccions dels curtmetratges de la secció oficial. La gala de premis tancarà el divendres 28 de novembre en aquest mateix escenari la 17a edició de ‘Cineculpable’.

Comparteix

Icona de pantalla completa