Diari La Veu del País Valencià
El Jardí Botànic mostra com convertir ‘andròmines velles’ en mobiliari
RedactaVeu / València

Llums a partir de la recuperació de penjadors, o bé creades a partir de residus plàstics que es fabriquen usant els principis de las màquines de cotó de sucre; portes d’armari convertides en taula; taules realitzades al seu torn a partir de vells bidons de gasoil; sabatilles de plàstic reciclat que adverteixen el públic sobre la relació directa entre consumisme i residus, una màquina que fabrica llapis… Aquestes són algunes de les més de trenta propostes de creadors internacionals que a través del disseny obert i la reutilització de residus acosten el públic a un model de desenvolupament i de producció més sostenible, i que propicien noves xarxes de creació col·lectiva.

La mostra, que es podrà visitar al Jardí Botànic de la Universitat de València fins l’11 de gener, és ja, en aquesta sisena edició, tot un referent en el terreny de la reutilització dels residus com a matèria primera de nous objectes. I no només això, sinó que en aquesta ocasió pretén educar i guanyar prosèlits a la causa de la sostenibilitat a través del disseny, ja que juntament amb les peces es presenten al públic les eines i els processos per arribar a aquests dissenys originals i respectuosos amb el medi ambient.

En aquesta sisena edició, declaren des del col·lectiu Makea tu vida, organitzadors de la mostra juntament amb la Universitat de València, “l’exposició col·lectiva ‘Rehogar’ proposa un recorregut a través de propostes de mobiliari i accessoris per a l’hàbitat amb ADN obert i compartible. Més enllà dels objectes, l’objectiu principal d’aquesta edició de ‘Rehogar’ és mostrar els processos de creació i transformació implícits en el desenvolupament de cadascuna de les propostes. Obrint el disseny, en revelem els ingredients, les eines i les instruccions de muntatge perquè qualsevol persona les puga comprendre, replicar i adaptar a les seues necessitats, i esdevindre així dissenyador i constructor dels seus propis espais”.

‘Rehogar’ és una mostra que recull un contingut heterogeni, que abasta des de propostes de mobiliari i il·luminació, fins a projectes que deixen volar la imaginació desenvolupant màquines que exploren processos de transformació de baixa intensitat i alt impacte.

En les sis edicions anteriors, ‘Rehogar’ ha exhibit ja més de tres-centes peces, i ha teixit una sòlida xarxa internacional de creadors i creadores conscients que desenvolupen la seua feina des del respecte al medi en què viuen.

Repensar la llar i els estils de vida, proposar solucions pràctiques i sostenibles que parlen d’allò que és quotidià, accessibles a qualsevol persona, reproduïbles i sobretot respectuoses amb el medi ambient, són altres objectius d’aquest projecte. “Hem emprés un camí -conclouen els organitzadors- on el disseny ja no serà fet només per professionals. Ara té més sentit agafar un disseny ja existent i ‘hackejar-lo’ perquè s’adapte a les nostres necessitats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa