Diari La Veu del País Valencià
Denuncien que l’emergència forestal dels pins és conseqüència de l’ERO de Vaersa

RedactaVeu / València

Els ecologistes i el sindicat denuncien que les unitats de control de plagues en les muntanyes del País Valencià, que constaven de tres equips, un en cada demarcació, i que s’encarregaven del control de focus incipients de plagues forestals, van desaparéixer amb l’ERO de Vaersa de 2012.

Les brigades comptaven amb 13 treballadors qualificats i per a la comanda març 2012-febrer 2013 disposaven d’un pressupost de 342.317,58 euros, només per a les actuacions de prevenció. El personal d’aquestes brigades va ser acomiadat el 28 de febrer de 2013, i des de llavors les seues labors de prevenció s’han deixat de realitzar en les nostres muntanyes.

Cada una d’aquestes unitats estava constituïda per tres peons especialitzats i un capatàs, en disposició del carnet de manipulador de plaguicides d’ús fitosanitari, i disposaven d’un vehicle per als seus desplaçaments pels terrenys forestals i del material necessari per als treballs de prevenció (motoserres, aper escorçador, motxilles polvoritzadores…). Es desplaçaven al lloc on existia el focus, detectat pel director tècnic, i procedien a realitzar les tasques de control.

Els treballs consistien bàsicament en la col·locació de punts-esquer, que han d’estar instal·lats en l’època anterior al període de posta de l’insecte, i que per al cas del ‘Tomicus destruens’ correspon als mesos de setembre/octubre. En el cas que es detecten entrades, els esquers han de renovar-se cada 6 setmanes, perquè disposen de material fresc que és més efectiu, i s’eliminen les zones antigues afectades per mitjà de l’escorçat dels pins.

Per al sindicat i els ecologistes aquestes actuacions de prevenció eren claus per a haver tingut sota control les poblacions de ‘Tomicus destruens’ en el seu moment, ja que hagueren permés una ràpida detecció i actuació, enfront del caos i improvisació que estan demostrant en veure’s hui per hui desbordats per la plaga, que es veu afavorida per la sequera que arrosseguem.

Comparteix

Icona de pantalla completa