Diari La Veu del País Valencià
Jordi Mas, Juli Alandes i Albert Sáez, guanyadors dels Octubre

Raimon Ribera / València.

El poeta Jordi Mas (Santa Coloma de Queralt, 1972), amb l’obra Febrer, el professor i novel·lista valencià Juli Alandes (Castelló de la Ribera, 1968), amb l’obra Trencatenebres i Albert Sáez (Barcelona, 1965), amb l’obra El periodisme després de Twitter. Notes per repensar un ofici han estat declarats els guanyadors dels 43 Premis Octubre en les modalitats, respectivament, Vicent Andrés Estellés de Poesia –dotat amb 3.000 euros-, Andròmina de Narrativa –dotat amb 20.000 euros- i Joan Fuster d’Assaig –dotat amb 6.000 euros-.

En la categoria de poesia el professor de literatura i llengua japonesa a la UAB, Jordi Mas, ha estat escollit pel jurat amb l’obra Febrer, un recull de textos que van des de la prosa poètica fins als haikus i que serveixen per traçar un recorregut al llarg de 42 dies en 40 poemes. En aquest treball, de gran influència japonesa, els haikus s’incrusten dins el mateix relat trencant les barreres entre la prosa i la poesia creant una sola unitat literària.

El jurat que ha atorgat el premi estava format per Sam Abram, Miquel Bezares i Teresa Pasqual. Ha estat elegit entre 58 originals presentats. El membre del jurat Miquel Bezares ha assegurat que “ha estat una decisió ràpida i fàcil, per unanimitat” i que l’obra és “una proposta sòlida, coherent i delicada amb el resultant de ser un llibre ple de sensibilitat i de gran aportació a la literatura catalana”.

El tres guardonats

El premi d’assaig se l’ha endut Albert Sáez, periodista i professor a la Universitat Ramon Llull amb l’obra El periodisme després de Twitter sobre la influència de les xarxes socials en la tasca periodística i on reivindica la necessitat per part de l’ofici d’un ‘feedback’ que pràcticament s’ha perdut. Davant aquesta actitud del periodista que transmet la informació, que s’ha gestat al llarg dels dos segles en què els mitjans de comunicació han tingut el monopoli d’aquesta, l’autor ens proposa recuperar la bidireccionalitat primigènia del periodisme. El jurat ha estat format per Joan Culla, Rosa Solbes i Pau Viciano.

Lluís Llach durant el debat

Finalment, el guardonat en la categoria de novel·la ha estat Juli Alandes, premi dotat amb 20.000€ degut a que l’any passat va ser declarat desert. L’obra premiada es titula Trenca Tenebres, una novel·la a cavall entre la novel·la històrica i la novel·la negra que, en paraules de l’autor, és “ambiciosa” i “amb la intenció de seduir el lector combinant els gèneres” però sense esdevindre àrida i tractant d’evitar que el transfons històric siga només un pretext. En contra d’això, la novel·la, s’emmarca en el context del País Valencià en temps de la guerra civil espanyola i el esdeveniments històrics que en ella se succeeixen estan completament documentats.

El jurat que ha atorgat el premi Andròmina de Narrativa estava format per Vicenç Villatoro, Laia Climent i Pere Antoni Pons i aquest últim ha afirmat que “és una obra calidoscòpica contextualitzada en la Guerra Civil que s’allunya dels tòpics”.

Actuació de Sílvia Pérez Cruz

Sopar literari amb el Dret a Decidir de fons

Els guardons corresponents a la 43 edició dels Premis Octubre, es lliuraren la nit de dissabte en el marc d’un sopar literari que enguany va estar dedicat a commemorar els 40 anys de la Revolució dels Clavells a Portugal (la cantant Sílvia Pérez Cruz cantà ‘Abril del 74’) i va servir d’homenatge als 15 anys de lluita del col·lectiu Salvem el Cabanyal, que tracta d’impedir el projecte urbanístic de l’Ajuntament de València per al barri.

Debat sobre el Dret a Decidir

Diferents personalitats del món cultural, polític i social dels territoris de parla catalana es donaren cita al Centre Octubre.

La nit comptà amb un debat sobre el Dret a decidir amb la participació de Lluís Llach, Santiago Vidal, Jaume Marfany, Isabel-Clara Simó i Vicent Sanchis.

Des del punt de vista més creatiu, participaren Mariscal, Enric Casasses i Feliu Gasull i el record a Joan Brossa mitjançant l’espectacle de màgia del seu compatriota Hausson.

Comparteix

Icona de pantalla completa