Diari La Veu del País Valencià
Torna la Santa Inquisició amb la llei de senyes d’identitat del PP
RedactaVeu / València

El portaveu adjunt d’UPV en les Corts, Lluís Torró, ha advertit al Consell, en relació a la pretesa Llei de Senyes de Identitat dissenyada pel govern de Fabra, que “tractar de fer un consell de regulació de l’ús dels símbols” valencians per “vetllar” per la seua puresa “sona a la Santa Inquisició”.

En un comunicat fet públic aquest diumenge, Esquerra Unida del País Valencià ha assenyalat que la intenció de no concedir ajudes a qui empre el terme País Valencià o defense la unitat de la llengua suposa “penalitzar un terme estatutari” i considera que aquesta mesura és “totalment absurda i probablement anticonstitucional, i amb tota seguretat antiestatutària”, ha incidit Lluís Torró.

Al seu judici, aquesta actitud és més pròpia d’un partit “que no estiga vivint en un país amb gravíssims problemes de centenars de milers de famílies excloses socialment, amb un alt grau de pobresa i atur i infrafinanciació”.

Cal recordar que el conseller de Governació i Justícia, Luis Santamaria, va presentar el passat divendres l’avantprojecte de la Llei de Senyes d’Identitat, una barreja que inclou qüestions com la gastronomia, les festes i tradicions, els instruments autòctons valencians, el cant d’estil, la pilota valenciana, diverses celebracions religioses o les bandes de música.

La nova norma deixa fora l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, segons Santamaria, inclourà la creació d’un Observatori que vigilarà i revisarà que cap subvenció es destine a “res que puga atemptar” contra les senyes d’identitat.

Santamaria va dir que és un avantprojecte per a una llei que “no vol enfrontar els valencians per la llengua”, però va deixar clar que en l’Observatori d’aquesta llei no estaran ni l’AVL ni el CVC, però sí la secessionista Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV). En canvi, en aquest Observatori sí que estarà present la RACV, entitat que nega la unitat de la llengua i aposta per una normativa contrària a la de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, òrgan de referència filològica per a la GVA i que accepta implícitament la unitat. La funció de l’Observatori serà la de vigilar i revisar que cap subvenció es destine a “res que puga atemptar contra les senyes d’identitat”.

La nova norma tractarà la protecció estudi i investigació de les senyes d’identitat com el foment de les publicacions i activitat promocional de la Generalitat Valenciana, on es recullen les subvencions, promoció i difusió.

Comparteix

Icona de pantalla completa