Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol engega els tràmits per impugnar el nou 9-N davant el Constitucional
ACN / Madrid

En declaracions als mitjans, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que el seu govern considera que la consulta alternativa és “contrària a la Constitució” i “perjudica els drets dels catalans perquè no té ni una sola garantia democràtica”. “La nostra obligació és que s’acomplisca la Llei i protegir els drets dels ciutadans”, ha dit.



En declaracions a RNE aquest matí, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha donat pistes sobre en què es pot basar aquesta impugnació. Segons Catalá, al govern espanyol li consten “peticions de coordinació als directors de centres escolars, als ajuntaments, i a funcionaris”. Amb tot, Catalá ha afirmat que a aquella hora l’advocat de l’Estat encara estava “estudiant” si aquests “documents” tenen “suficient força provatòria” per ser presentats com a base d’una impugnació. 



La impugnació podria forçar el Tribunal Constitucional a celebrar una nova reunió extraordinària del seu ple, com la que va convocar per resoldre en només unes hores el recurs de l’executiu de Mariano Rajoy contra el decret de convocatòria de la consulta original i la Llei de consultes en què se substanciava. 



El Tribunal Constitucional no té convocat cap ple per aquesta setmana, i el de la setmana que ve, que ha de tenir lloc els dies 4, 5 i 6 de novembre, cau a només quatre dies de la convocatòria del 9-N alternatiu. 



La setmana passada l’executiu espanyol ja va encarregar als serveis jurídics de l’Estat que elaboraren un informe sobre els passos que el govern de la Generalitat ha fet per al nou 9-N per explorar la possibilitat d’impugnar-los al Tribunal Constitucional. 



L’informe és la base d’aquesta impugnació que ara va al Consell d’Estat, el mateix organisme que ja va avalar per unanimitat -i també en una reunió extraordinària i d’urgència- el recurs que el govern espanyol va interposar contra el primer 9-N.

L’executiu de Rajoy parteix de la premissa que la Generalitat pretén substituir “un procés il·legal per un d’encara més antidemocràtic” i “descarregar la responsabilitat” de la consulta “als ciutadans”.


Comparteix

Icona de pantalla completa