Diari La Veu del País Valencià
‘Botifarra’, Xarxa Vives i Carme Miquel, guardonats de la Nit d’Escola
RedactaVeu / València

La XII Nit d’Escola Valenciana se celebrarà dissabte 22 de novembre a Albal (l’Horta Sud). Amb el títol ‘La Nit de la cançó improvisada’, l’acte comptarà amb estils d’improvisació del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya, “així com d’un dels fenòmens més populars d’aquest tipus de cant”, el bertsolarisme basc, segons han anunciat fonts de l’organització.

“Una de les formes de transmissió de la cultura i la tradició dels pobles és el cant. I dins del cant, la cançó improvisada. Ens atrau molt la possibilitat de comptar amb persones que canten l’actualitat. Fan temes a l’instant a partir de l’actualitat dels nostres pobles, d’allò que passa, d’allò que ens preocupa, d’allò que ens dignifica, d’allò que denunciem, de les nostres vides quotidianes i de les nostres visions col•lectives del món”, ha declarat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

‘Apa’, Carballo, Xurí, Laia Pedrol i Maialen Lujanbio

En aquest context, La Nit comptarà amb el versador Josemi Sánchez, els cantadors Josep Aparicio “Apa” i Trini Carballo; amb el glosador Mateu Matas Xurí, de Mallorca; amb Laia Pedrol, glosadora i presidenta de l’associació Cor de Carxofa, així com Maialen Lujanbio, bertsolari i la primera dona que va guanyar el Campionat de bertsolaris d’Heuskal Herria, que en cada edició reuneix vora 14.000 persones.

Tots estaran acompanyats per l’acordionista Carles Belda. Amàlia Garrigós i Pau Vendrell, dos dels periodistes responsables del programa radiofònic El Mural d’Escola Valenciana, seran els encarregats de conduir l’acte.

Guardonats de la XII Nit

Com cada any, Escola Valenciana lliurarà en l’acte els guardons ‘Intentant la llibertat’, dissenyats per l’escultor Andreu Alfaro. Enguany, els reconeixements es realitzen a:

Guardó a la Trajectòria Individual, dirigit a persones que treballen per la nostra llengua en l’àmbit educatiu, enguany serà lliurat a Carme Miquel, una de les dones pioneres d’Escola Valenciana.

Guardó a l’Ús Social del Valencià, que reconeix l’ús del valencià per part de col•lectius i persones, ha recaigut enguany en “l’enorme tasca de recuperació de la nostra tradició popular cantada” de Pep Gimeno ‘Botifarra’.

>

Guardó Extraordinari -que s’atorga a institucions o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la nostra cultura- és lliurarà a la Xarxa Vives d’universitats “pels seus 20 anys de trajectòria”.

Premi Linguapax 2014

El lliurament del Premi Internacional Linguapax 2014 es farà efectiu en La XII Nit d’Escola Valenciana i l’encarregat de lliurar-lo serà Fernand de Varennes, un expert de rellevància internacional en el camp dels drets lingüístics.

Cal assenyalar que el passat 21 de febrer, la prestigiosa organització Linguapax Internacional, creada per la Unesco i dedicada a la valoració i protecció de la diversitat lingüística mundial, va anunciar que volia reconéixer Escola Valenciana “per l’especial promoció de l’educació multilingüe al País Valencià” i pel treball que el moviment cívic està exercint “en el camp de la defensa de la nostra llengua amb accions i activitats en diversos àmbits d’ús”.

Per adquirir entrades a l’acte i el sopar de la XII Nit d’Escola valenciana podeu fer-ho mitjançant aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa