Diari La Veu del País Valencià
Agró vol saber les causes de la mortaldat en el llac de la Devesa
Redactaveu / València

Des del passat dijous no paren d’aparéixer peixos morts en el llac artificial de la Devesa de l’Albufera. L’Ajuntament de València ha atribuït aquesta mortaldat massiva a les altes temperatures i la salinitat de les aigües, però la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró considera que aquesta resposta “no resulta satisfactòria” ja que “no entenem perquè es moren ara els peixos per aquestes causes i no en juliol o agost”, quan també són habituals les altes temperatures i els casos de salinitat.

A més a més, i segons denuncia Agró, continua sense saber-se “per què la gran majoria de peixos morts -principalment llobarros i llises- són exemplars adults i de gran mida”.

Restes de biocides?

Davant d’aquest cas de mortaldat massiva de peixos dins del Parc Natural de l’Albufera de València, la Comissió de Territori d’AE-Agró ha anunciat que plantejarà diverses preguntes a la Direcció General de Medi Natural de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Així, vol que es done resposta a quatre qüestions: “Què han fet, des del passat dijous, les autoritats competents per a evitar que continuen apareixent peixos morts? S’han realitzat anàlisis toxicològiques als peixos morts? Amb quins resultats? Hi ha restes de biocides en dites anàlisis?”

Cal recordar que els nivells de les aigües del llac artificial de la Devesa, que es va construir en el seu dia per a ser utilitzat com a marina esportiva, estan condicionades per la Gola de Pujol, la llacuna de l’Albufera i la mar.

Han estant en funcionament les turbines de la Gola de Pujol?

Així, des d’AE-Agró es pregunten “si han funcionat o no les turbines de la gola durant els mesos de setembre i octubre?” i, en cas de ser positiva la resposta, volen saber “amb quin motiu s’han posat en marxa i qui ho va ordenar”, al temps que conéixer quin ha sigut el nivell de l’aigua del llacuna de l’Albufera durant les últimes setmanes.

Finalment, i a l’espera que la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient done resposta a les qüestions plantejades, AE-Agró vol saber si s’han realitzat recentment tractaments antimosquits en el llac o en les mallades pròximes i, en cas afirmatiu, quins productes s’han utilitzat.

Llobarros morts apareguts al llac artificial.

AE-Agró vol saber les causes de la mortaldat de peixos, entre ells de llobarros, en la imatge.

Comparteix

Icona de pantalla completa