Diari La Veu del País Valencià
Els premis València 2014 aposten pel ‘thriller’, la ironia i l’adversitat
Xavier Pérez / València

Els treballs premiats enguany aposten pel ‘thriller’, la ironia, l’adversitat i la mètrica clàssica, segon explicaren, en roda de premsa, els guardonats Raúl González, Juan Ramón Biedma, Salvador Ortells i Anna Moner, en la trobada amb els mitjans, celebrada al MuVIM, a la qual també va assistit la diputada de Cultura de la Diputació de València, Maria Jesús Puchalt i el director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Ribes.

Per segon any consecutiu, la Diputació de València lliura en una sola edició les quatre modalitats literàries convocades per la Institució Alfons el Magnànim.

Els premis de narrativa estan dotats amb 20.000 euros i l’edició de les obres en les editorials Lengua de Trapo (Novel·la negra i Narrativa en castellà) i Bromera (Narrativa en valencià). Les modalitats de Poesia estan consignades amb 10.000 euros i l’edició del poemari en Bromera (Poesia en valencià) i en Hiperión (Poesia en castellà).

Vicent Ribes, director de la Institució Alfons el Magnànim, assenyalà que “les quatre obres, guanyadores d’entre les vora quatre-centes presentades, indica que seran, d’entrada, una cosa excepcional”. El director de la IAM ha recordat que la modalitat de Poesia en castellà ha quedat deserta i ha animat els autors a perseverar en l’afició poètica.

Anna Moner venç amb ‘El retorn del l’hongarés’

Anna Moner (Vila-real, 1967), col·laboradora de La Veu, ha obtingut el premi València 2014 de Narrativa en valencià per El retorn del l’hongarés, una novel·la que “mescla sensualitat, màgia i misteri i és trencadora en la narrativa valenciana actual”, segons va destacar el jurat.

Encara que no és partidària de contar molt, “perquè preferisc que siga el lector qui descobrisca tot”, segons la mateixa autora, “la novel·la és un ‘thriller’ ”. El descobriment d’un cadàver en el Bois de Bologne al maig de 1897 inicia una investigació policial dirigida per l’inspector en cap de la Policia de Seguretat de París, Olivier Bèziers, en la qual també participa un prestigiós forense, Auguste Locard, i que implicarà, més d’un segle després, Sara Bongarde, una jove antropòloga forense que treballa en l’Institut de Medicina Legal.

“El procés d’investigació em serveix d’excusa per a tractar la psicologia dels personatges relacionats tots ells molt directament amb la mort. En l’obra es van desvelant els diversos estratagemes de cadascú per a enfrontar-se a la vida”, va dir Anna Moner.

Anna Moner

La nostra columnista també declarà a La Veu que seguirà en la línia d’endinsar-se en “la part fosca de la vida, és el meu món, crec que s’aprén molt més escorcollant en aquestos temes; la vida no és una conversa, és una lluita”.

‘El jardín de las delicias’ de Raúl González ja en el carrer

El mexicà Raúl González (Naucalpan de Juárez, 1969) recollirà el premi de Narrativa en castellà per El jardín de las delicias, una obra qualificda pel jurat com “un ‘best seller’ original d’alt nivell i amb molta acidesa. És una novel·la molt fresca, amb molta ironia, una metàfora sobre la vida i la realitat de les televisions fem, en la qual l’autor ofereix una mirada àcida sobre la societat actual i sobre la soledat de les grans ciutats i commou per la seua forma de contar i pel soll que van deixant els fets”, resumí el jurat.

L’autor ha mostrat la seua satisfacció per la publicació de la novel·la. “Amb tota probabilitat, aquesta mateixa vesprada podrem comptar amb el llibre”, ha comentat.

Juan Ramón Biedma, premi Novel·la negra

L’escriptor Juan Ramón Biedma (Sevilla, 1962) va rebre el II Premi València de Novel·la negra, per la seua obra Tus magníficos ojos vengativos cuando todo ha pasado, un sorprenent títol que segons l’autor mateix “encaixa i resumeix l’esperit de la novel·la”. Segons el jurat, “és una novel·la gòtica, d’ambient victorià, emmarcada en el subgènere del pastitx holmesià que ocorre a Londres, un escenari que funciona com un marc perfecte, quasi com un personatge més i es converteix en la poètica de la novel·la”.

Biedma ha comentat que imparteix tallers de novel·la negra en els quals, en explicar què és la novel·la negra assenyala que “és la porta de darrere de la literatura perquè mostra aspectes que no apareixen en altres gèneres”.

Acte lliurament de Premis

Adversitat en ‘Els mots ferits’ de Salvador Ortells

Salvador Ortells (Sueca, 1977) arreplegà el Premi València 2014 de Poesia en valencià per Els mots ferits. Segons el jurat, en el seu poemari hi ha bellesa i tensió emotiva. “És un llibre unitari, ben treballat formalment, de ritme intens i gust clàssic, que conté una reflexió sobre l’acte creatiu i que fa de l’absència, l’enyorança i l’evocació de l’amor perdut l’eix líric de l’obra”, assenyalà.

El jove autor valencià explicat que el seu poemari “parteix d’una situació d’adversitat i utilitza el fet de l’escriptura per a cicatritzar la ferida, com a antídot”.

La diputada de Cultura, Maria Jesús Puchalt reiterà la felicitació als premiats “per la distinció atorgada per la IAM, una prestigiosa institució que compleix 67 anys de vida”.

Puchalt ha elogiat els escriptors guardonats i ha destacat l’ofici extraordinari dels ‘contadors d’històries’, així com el compromís de la històrica Institució Alfons el Magnànim amb la cultura valenciana al llarg dels seus seixanta-set anys de vida i l’encert dels seus guardons literaris, “que han aportat una nòmina magnífica d’autors premiats per jurats seleccionats en l’àmbit estatal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa