Diari La Veu del País Valencià
Les muralles romana i àrab de València, un niu de rates, runa i fem
Leo Part / València

L’associació Cercle per la Defensa i la Difusió del Patrimoni Cultural s’ha tornat a dirigir al Síndic de Greuges perquè demane a les administracions públiques valencianes que engeguen les “mesures necessàries” de neteja, conservació i rehabilitació de la muralla romana de València. Les restes arqueològiques de gran valor històric i cultural patrimonial es troben al carrer Salvador, darrere de l’ampliació de les Corts Valencianes.

La petició es fa just, denuncien, “quatre mesos després” que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i l’Ajuntament de València acceptaren les recomanacions del defensor del poble valencià a instàncies d’aquesta associació.

“A pesar que denunciem per escrit des de fa 20 mesos el lamentable estat d’abandó i degradació de la muralla romana i d’altres restes arqueològiques de gran valor que es troben a l’interior del solar, propietat de les Corts Valencianes i per tant de titularitat pública, les administracions esmentades no han intervingut ni dut a terme les recomanacions del Síndic”, es queixen des de Cercle per la Defensa del Patrimoni.

Recreació de Valentia Edetanorum.

Aquestes ruïnes romanes del segle II-I a.C romanen tancades i a la intempèrie des que es va produir la troballa en les excavacions arqueològiques de 1996.

El pitjor del cas, sostenen, és que malgrat estar declarades Bé de Rellevància Local (BRL), “existeix una visible falta de manteniment que segueix provocant el creixement descontrolat de molsa i arbustos que danyen la pedra a causa de la acció química i al creixement de les arrels”.

“És lamentable que un dels pocs vestigis de la muralla romana estiga cobert de mala herba i en el solar s’acumulen objectes de tot tipus, a més de ser un focus d’insectes i rosegadors en ple centre històric”, denuncia l’associació.

Foto actual del brut, abandonat i sense cap tipus de protecció.
Està previst que les restes sintegren en una futura ampliació de l’edifici de les Corts. Però segons denuncia l’entitat, el projecte que “ha quedat aparcat i sense data; mentrestant romandran abandonats sense cap tipus de protecció”.

A més de la falta de conservació, l’entitat també “lamenta” la “falta de divulgació” del jaciment arqueològic, ja que està “ocult” per a la ciutadania darrere d’una tanca i no si tan sols té cartells explicatius. “No és l’únic cas a Ciutat Vella”, afegeixen, ja que al carrer Avellanes es conserven restes arqueològiques romanes en els baixos d’un edifici particular que es veuen des del carrer per una finestra oberta però al estar sense senyalitzar, “passen completament desapercebuts”.

Una demora “innacceptable”

“Resulta inacceptable la demora injustificada a l’hora d’intervenir i que les administracions públiques valencianes responsables s’excusen eternament en el “conflicte de competències i en la falta de disponibilitat pressupostària” per no actuar. D’aquesta manera “incompleixen de forma reiterada” la legislació vigent sobre patrimoni històric artístic.

Torre de la muralla àrab de València.
El “fracàs” de les institucions públiques amb competències en la matèria –lamenta l’associació-és palesa quan comprovem que a l’hora d’intervenir sobre béns culturals públics existeix una “descoordinació preocupant, falta d’interès i fins i tot discrepàncies a l’hora d’assumir responsabilitats”.
Recreació tardo-romana. Solar de l’Almoina.

Rescatar el patrimoni de l’oblit i aposta per la divulgació dels jaciments

Davant la situació d’abandó actual, Cercle per la Defensa i la Difusió del Patrimoni Cultural considera que l’Ajuntament que comanda Rita Barberà hauria de “posar en valor el nostre passat romà i els seus vestigis, “igual que el patrimoni d’època àrab com els fragments de la muralla islàmica abandonats al barri del Carme” per conèixer millor la nostra història i fomentar el turisme cultural.

Però malauradament, “no són les institucions públiques els qui estan fent aquesta tasca sinó les iniciatives particulars”, com els comerços en l’interior dels quals es conserven restes de muralla àrab i els posen en valor o les rutes culturals com la de CaminArt per rescatar-la de l’oblit i divulgar-la entre els valencians. Tampoc han posat en valor les restes del Palau del Real en Vivers, dorigen medieval, on el centre d’interpretació segueix tancat”, recorda l’entitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa