Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana que Franco deixe d’ostentar els màxims honors de la JCF

EP / València.

La coalició Compromís ha demanat al consell rector de la Junta Central Fallera (JCF) que es deixe sense efecte i es retire la condecoració del ‘Bunyol de Brillants’ a Francisco Franco, atorgada en 1947, encara vigent i que, segons la premsa de l’època “solament per al Cabdill va ser creat i a ningú més es concedirà mai”.

En un comunicat, la regidora de Compromís Pilar Soriano ha recordat que aquesta “és una distinció que contravé la Llei de Memòria Històrica i és un atemptat moral contra els valencians, ja que dignifica la figura del responsable màxim de la revolta militar de 1936, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura”, per la qual cosa espera que “no hi haja cap veu en contra de la proposta, que posa en primer plànol els valors de la democràcia”.

En compliment de la Llei de Memòria històrica

La formació ha incidit que l’article 15 de la Llei 52/2007, de Memòria Històrica, estableix que “les Administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.

Per açò, ha indicat Soriano, “aquest Ajuntament no pot obviar que està obligat per llei a retirar qualsevol condecoració que faça exaltació d’un dels períodes més foscos de la nostra història”. Així mateix, ha destacat que la “persistència” del seu grup “ja ha aconseguit per la via de la moció que es canviara el nom del carrer José Antonio en la pedania de Mauella, i per la via judicial que es retiraren els honors de la ciutat a Franco, malgrat la posició contrària del PP”. “Estem segurs que ara ho tornarem a aconseguir”, ha asseverat.

“És de justícia retirar-la, en memòria de totes aquelles persones que van patir en les seues pròpies carns la repressió franquista. Ni a Alemanya se’ls ocorreria mantenir un reconeixement honorífic a Hitler, ni a Itàlia a Mussolini”, ha ressaltat.

Comparteix

Icona de pantalla completa