Diari La Veu del País Valencià
La Nova Muixeranga fa història alçant l’Alta de Sis a Vilafranca
Leo Part / València – Vilafranca del Penedès

“El repte era molt gran, però ho hem aconseguit. Ha sigut un moment molt emocionant, apoteòsic. Era la primera vegada que l’Alta de Sis es feia fora de la comarca de la Ribera. Estem molt contents perquè hem fet història. Ha eixit tot de categoria. La Festa està vertebrant el País Valencià”.

Així de satisfet s’ha expressat aquest diumenge, en declaracions a La Veu del País Valencià, Raül Sanchis, un dels mestres -i primer- de la Nova Muixeranga, després de l’exitosa actuació dels muixeranguers valencians en la vesprada-nit del passat dissabte 1 en les festes de Vilafranca del Penedès, que aquest diumenge 2 de novembre celebra la seua Diada castellera en què també hi participa la colla d’Algemesí.

“Hem pogut culminar el bon moment i any de la nostra colla amb aquesta històrica actuació, amb germanor amb els castellers catalans, i deixar, com hem dit en les notes de premsa, el nom del poble d’Algemesí en el més alt”, ha manifestat el mestre muixeranguer d’una colla en un moment certament dolç amb més de 300 socis i un gran nombre d’actuacions per tot arreu.

El repte dels muixeranguers d’Algemesí -ciutat bressol del Ball dels Valencians-, s’ha fet realitat en una ciutat -VilaFranca del Penedès-, una de les localitats on les construccions humanes viuen la seua màxima expressió. L’Alta de Sis protagonitzada pels muixeranguers algemesinencs i dirigida pel mestre Mariano Fraind, s’ha dut a terme amb els Xicots de Vilafranca com a amfitrions, els quals també han fet pinya a la base de La Sisena valenciana.

Foto: Josep Bermúdez.
El 3 de 9 del Xicots haurà d’esperar

Pels vermells Xicots de Vilafranca, segons informa el diari agermanat amb La Veu, directe.cat, aquest diumenge era el dia escollit per convertir-se en colla de 9 amb l’anunciat atac sobre el 3de9 amb folre, amb l’ajuda dels valencians de ‘la verda’. Tot i les dificultats eque ha provocat que el castell pugés un pèl remenat, ha semblat assentar-se amb l’entrada del pis de sisens, però aleshores la canalla no ho ha vist clar i s’ha aturat a mig castell. La plaça els ha esperonat però no ha convençut als petits i han acabat desmuntant-lo quan gairebé tenien dosos col·locats. Han tornat a provar-ho però amb quints col·locats també l’han desmuntat, tot i corregir algunes peces amb les novetats a segons i a terços. Els d’Aina Mallol havien completat la torre de 8 amb folre en primera ronda i un cop descartat tornar amb el 3de9f o el 5de8, han brodat un bonic 4de8 per acabar amb un treballat però eficaç 3de8.

Més de 200 muixeranguers desplaçats

Preguntat per les dificultats tècniques que comporta l’Alta de Sis -coneguda com La Sisena en en el món muixeranguer-, Raül Sanchis ha explicat que “el desafiament no ha sigut tant per la complexitat tècnica que entranya, sinó per les necessitats de quantitat de gent per formar la torre humana -l’Alta precisa la participació de més de 200 persones- i desplaçar tota eixa massa fins ací’. Cal subratllar que els castellers amfitrions, ajudaren dissabte a fer pinya a la torre humana alçada pels membres de la Nova Muixeranga.

Raül Sanchis, primer mestre de la Nova (esquerra), felicita al mestre Mariano Fraind, que ha dirigit l’Alta de Sis a Vilafranca. Foto: Ximo Bueno

Sanchis ha indicat que els 200 muixeranguers riberencs desplaçats a Catalunya han pogut aquest dissabte ajudar, fent pinya, perquè els Xiquets de VilaFranca aconseguiren el seu propòsit d’alcar, dins de la Diada castellera que se celebra a Vilafranca i per primera vegada en la seua història, un castell de Tres de Nou.

Finalment, indicar que fins ara, l’Alta de Sis, que es va alçar per primera vegada l’any 1998 a Algemesí per part de la Muixeranga d’Algemesí justament a l’any de nàixer la Nova, només s’havia fet a aquest municipi i a Carcaixent -també a la Ribera Alta del Xúquer-, ambdues a càrrec de la Muixeranga d’Algemesí. La Nova Muixeranga va plantar La Sisena posteriorment.

Alta de Sis aquest passat dissabte a Vilafranca del Penedès. Foto: Josep Bermúdez.

En el moment de redactar aquesta informació, castellers i muixeranguers estaven celebrant un dinar de germanor -amb més d’un miler de participants-, al terme del qual manprendran el viatge de tornada cap al País Valencià.

>
>

Comparteix

Icona de pantalla completa