Diari La Veu del País Valencià
‘Prohibit recol·lectar bolets sense autorització’
Els impulsors apunten que estan “farts” dels caçadors furtius de bolets que “no respecten les indicacions, arrasen i fins i tot s’ha arribat a les mans” explicava Sonia Traver, propietària del mas de Torremadó en el terme de Morella. Més taxatiu es mostrava Enrique Querol del mas de la Carsellera. “Amb el vedat la cosa va més de debò, els amos podrem anar a buscar més tranquils perquè abans et robaven i, en alguns casos, amenaçaven amb pegar-te una pallissa o cremar-te els teus terrenys, ara es pot controlar”. A més de la capital de la comarca, en l’Associació de Propietaris Forestals que ha creat el Vedat Micològic ‘Els Ports’ també hi ha veïns d’Herbers i Castell de Cabres amb un total d’unes vint masies.

Amb aquesta fórmula pretenen posar cèrcol a les males pràctiques a l’hora de sortir a la muntanya a buscar fongs. “És com si tinguéssim un vedat de caça, els nostres terrenys estan regulats i solament es pot entrar si un dels propietaris et dóna un pas perquè la Guàrdia Civil confirme que el responsable de cada finca ha donat permís” assenyalava Traver. Els passes que s’han repartit van des d’un dia fins a quinze i poden tenir aprofitament econòmic.

En una de les masies de la zona es venen per grups i ha funcionat de forma positiva les últimes setmanes, coincidint amb una fantàstica campanya en l’aspecte micològic. En el cas d’aquestos masos morellans, de moment no s’ho plantegen. “Sobretot volem conscienciar, poder convidar amics, familiars i tenir la il·lusió de buscar rovellons i trobar en les nostres masies, estàvem cabrejats, aquest ha estat el principal motiu d’impulsar aquesta protecció” recalcava Enrique Querol. La Carsellera ja comptava amb cartells que advertien que estava prohibit recollir bolets. “Abans pensàvem que els qui ens entraven eren cecs, teníem advertiments molt clars i deien que no les veien, ara els qui entren sense permís tindran les seues conseqüències”.

En els últims dies, els associats ja han notat els efectes del vedat. “No sé si ha estat per les plaques o perquè havien bolets per a tots, però s’ha notat un descens d’entrada en finques privades” explicava la propietària morellana. A més, la Guàrdia Civil ha augmentat la vigilància per la zona. “Anteriorment, al no existir una figura legal, era més difícil actuar contra els qui accedien a finques particulars” relatava Traver. Sobre aquest tema, ja s’han enregistrat fins tres denúncies.

Els Ports ha viscut una de les campanyes més espectaculars dels últims temps en matèria de bolets i la visita de milers de cercadors. La guinda no s’ha complert ja que aquest octubre es tancarà amb poques precipitacions i no s’ha pogut allargar la recollida micològica. Els veïns han denunciat mals comportaments, principalment perquè alguns deixaven escombraries a la muntanya o deixaven portes d’animals obertes. També s’han enregistrat casos en el quals s’han trencat cerques i fins un episodi de violència a la masia de la Torreta en la qual una anciana va ser assaltada per un jove que es va fer passar per agent del Seprona robant-li per força una cistella de gírgoles. Amb aquests vedats micològics s’espera frenar aquests episodis incívics relacionats amb l’afició de buscar bolets.

La Generalitat Valenciana va regular els vedats micològics el passat any amb el Pla d’Acció Territorial Forestal de la Comunitat (PATFOR). Amb aquesta legislació es pretén “posar en valor el recurs micològic mitjançant un aprofitament sostenible del mateix, que garantisca la seua persistència i siga compatible amb la resta de serveis ambientals”. Els propietaris que s’acullen, com els del primer vedat dels Ports, són els encarregats de “regular les condicions d’accés als mateixos i establir l’import per permetre realitzar la recol·lecció del recurs micològic, així com cedir la gestió a un tercer”.

Els ajuntaments també es poden aprofitar d’aquesta Llei creant els seus propis vedats en terrenys municipals. A la comarca veïna del Maestrat turolenc existeixen vedats de bolets amb diferents bons amb els quals es pot recol·lectar fongs. Una experiència que està tenint un gran èxit i pot ser un model a seguir a la Comarca.

Notícia publicada en Comarquesnord.cat

Comparteix

Icona de pantalla completa