Diari La Veu del País Valencià
La Mesa pel Xúquer denuncia a Europa el transvasament des d’Alarcón a Alacant
Europa Press / València

Així ho ha explicat aquest dilluns Graciela Ferrer, en una roda de premsa al costat d’integrants de la Mesa pel Xúquer per a mostrar “l’oposició absoluta” al transvasament “d’un mínim de 12 hectòmetres cúbics d’aigua cada any del riu Xúquer per a Alacant”, mesura contemplada “a última hora” en el Pla de la Conca del Xúquer per “una nova ofensiva d’Alacant”.

Sobre aquest tema, ha explicat que estan ultimant aquesta denúncia, que es presentarà en els pròxims dies, i que se sumarà a les demandes que ja han presentat davant el Tribunal Suprem Ecologistes en Acció i els alcaldes dels Ajuntaments de la Ribera afectats i que, han afirmat, també compten amb el suport de Castella-la Manxa en la seua oposició a aquest transvasament.

Per a escenificar aquesta unió contra aquest possible transvasament, davant la reunió que mantindrà demà el secretari d’Estat d’Aigua i Medi ambient, Federico Ramos, amb els regants del Vinalopó a Madrid, s’han reunit aquest dilluns el president de la USUJ, i el president dels regants de Sueca i portaveu d’USUJ, José Pascual Fortea, sindicats agraris, i alcaldes de la zona per a oposar-se a qualsevol presa d’aigua que no siga a final de l’Assut de la Marquesa i sempre que hi haja aigües sobrants.

En aquest sentit, Ferrer ha assenyalat que no poden garantir un subministrament de 12 hectòmetres cúbics perquè dependrà del volum d’aigua sobrant i aquest volum, en tot cas, només pot agafar-se de l’Assut de la Marquesa, en el qual es van invertir 80 milions, com es va acceptar en 2005 com “un mal menor” “i no en cap altra presa”.

No obstant açò, ha lamentat que el Pla de Conca presentat al juliol “en lloc d’aclarir la situació” introdueix “molt de soroll”. Així, ha arremès contra la inclusió d’aquesta quantitat, a més que els estalvis derivats de la modernització dels regadius de la Ribera del Xúquer siguen enviats a Alacant per a “pal·liar la sobreexplotació d’aqüífers” i no es destinen a millorar la situació mediambiental del riu i de l’Albufera.

A més, ha advertit que la nova pretensió dels regants d’Alacant, que la presa d’aigua es faça a Alarcón, suposa “un major impacte ambiental” en agafar “l’aigua més amunt”. Així mateix, ha assenyalat que a Alacant disposen de tres dessaladores que garanteixen el consum humà.

De la mateixa manera, el president dels regants de Sueca i portaveu d’USUJ, José Pascual Fortea, ha recalcat que el Xúquer és deficitari com així li ho han fet saber en la reunió que van mantenir el 13 d’octubre en el Ministeri de qui ha criticat que no els ha traslladat “cap paper” de les reunions tècniques del Cedex, malgrat haver-les sol·licitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa