Diari La Veu del País Valencià
Ferrer assegura que la definició de valencià de l’AVL segueix vigent
Europa Press / RedactaVeu / Castelló de la Plana

Ferrer ha realitzat aquestes declaracions davant els mitjans després de concloure la reunió que ha celebrat la Junta de Govern de l’AVL en la Diputació de Castelló, en la qual s’ha decidit nomenar Escriptor de l’Any 2015 al gramàtic castellonenc Carles Salvador, participant en la redacció de les ‘Normes de Castelló’, i en ser preguntat sobre la Llei de Senyals d’Identitat que preveu aprovar el Govern valencià.

Referent a la futura norma, Ferrer ha apuntat que, en aquests moments, “és simplement un esborrany, per tant l’AVL, com una institució que és, sobre els esborranys no es pronuncia”. “Quan tinguem l’avantprojecte, si és que ix a la llum, l’estudiarem i, a partir d’ací, decidirem el que hàgem de dir”, ha afegit.

Quant a la definició de la llengua que es fa per part del Consell, ha assenyalat que no disposa de tal definició i, “per tant, quan isca la veurem”. “Nosaltres tenim la nostra definició i ací estarà mentre no es demostre el contrari”, ha asseverat.

Els contactes són a nivell oficial

Respecte a si algú del Consell s’ha posat en contacte amb l’AVL per a explicar-los l’esborrany, ha indicat que “aquests contactes són a nivell oficial, ja que quan es fa un esborrany o un projecte que té a veure amb la llengua automàticament ho passen a l’Acadèmia perquè faça un informe sobre el treball”. “Si aquest ens afecta, i veurem si ens afecta o no, ens ho passaran i s’estudiarà , ja que els contactes són oficials i no entre amics per telèfon”.

Sobre aquesta qüestió s’ha pronunciat a València la consellera de Cultura i portaveu, María José Català, qui ha comentat que si la norma no es tracta en el ple de demà es farà la setmana vinent i que és una vegada aprovat l’avantprojecte quan es “dóna audiència” als organismes consultius.

D’altra banda, Ferrer ha destacat que la Junta de Govern de l’AVL s’ha desplaçat aquest dijous a Castelló perquè ha pres la determinació de nomenar ‘Escriptor de l’Any 2015’ a Carles Salvador, “i qui millor que un castellonenc siga proclamat en la casa de tots els castellonencs, que és la Diputació”. “Castelló és un nucli importantíssim, ja que és on més es viu el valencià, per la qual cosa l’AVL ha d’estar agraïda als castellonencs”, ha dit.

Per la seua banda, el president de la Diputació, Javier Moliner, ha començat la seua intervenció assenyalant que és un “honor” comptar amb la presència dels acadèmics que conformen l’òrgan de govern de l’AVL, amb la qual la institució provincial comparteix “objectius, moltes estratègies i afecte”.

Així mateix, ha dit que “després de 82 anys de l’aprovació dels Normes de Castelló, presentem en la mateixa província on va nàixer l’ortografia valenciana un programa d’activitats per a la memòria d’un gran mestre, gramàtic, poeta, escriptor i valencianista, com ha sigut Carles Salvador”.

Ha apuntat sobre aquest tema que recordar Salvador “és recordar l’essència que uneix els valencians, els nostres senyals d’identitat, amb la cultura, les tradicions i amb llengua”. “Parlem d’un home que va dedicar tota la seua vida a lluitar per les paraules valencianes, que va decidir trencar tabús per a ensenyar a tots els valencians la llengua dels nostres avantpassats, que defensava la llengua per a unir pobles i no per a dividir”, ha afegit.

Segons ha dit, “les generacions posteriors hem d’agrair a Carles Salvador i als seus companys gramàtics el fet que hui puguem escriure la paraula valencià en majúscules i sense complexos, al mateix nivell que altres llengües amb les quals compartim matriu lingüística”.

En aquest sentit, Moliner ha recordat que en els últims dies ha tingut ocasió de compartir converses amb “bons amics” del sud de Catalunya. “Tots ens entenem amb l’idioma, i tots estem orgullosos de les nostres particularitats i respectem les dels altres. La nostra llengua sempre ha sigut un motiu d’enteniment i l’obertura d’oportunitats i, per açò, no podem permetre que ningú es puga apropiar dels nostres senyals d’identitat perquè només a la gent i als pobles ens pertanyen”, ha aclarit.

Així, creu que, des de les institucions públiques, cal cercar “consensos per a protegir i defensar la llengua, la nostra cultura, les nostres tradicions”, i considera que la Generalitat, a través de l’AVL, “porta un recorregut en la direcció en la qual sempre comptarà amb l’ajuda de la Diputació de Castelló”.

“És hora de mostrar al món el nostre orgull per la nostra terra, i crec que tenim moltes eines, i l’AVL és una d’elles, una institució que hui vol reviure el seu objectiu de tendir ponts i que sempre ens servirà per a fets tan plausibles com reivindicar aquella poesia avantguardista de Carles Salvador”, ha afegit.

“No podem deixar que es pare la tasca divulgadora de l’obra i la vida de personatges tan il·lustres com Carles Salvador, perquè seria deixar que es pare la llarga vida de les nostres paraules i de la nostra llengua”, ha subratllat.

Programació

La programació d’Escriptor de l’Any s’iniciarà el 22 de novembre a Benassal, amb un acte institucional d’homenatge a Carles Salvador i una conferència. Al llarg de 2015 es durà a terme un ampli conjunt d’activitats, com una exposició general i una itinerant, jornades i conferències, l’edició de l’obra completa, un volum d’estudis i una unitat didàctica.

La Junta de Govern de l’AVL també ha acordat en la reunió d’aquest dijous facilitar a la Diputació les publicacions editades per la institució normativa amb destinació al Servei de Publicacions i al Bibliobús que recorre diàriament els pobles dels Ports i l’Alt Palància.

En la mateixa línia, l’AVL ha aprovat col·laborar amb l’Ajuntament de Castelló en la creació de l’espai interpretatiu sobre les Normes de Castelló amb la donació del material utilitzat en l’exposició commemorativa del 75 aniversari i amb mobiliari d’època cedit per l’acadèmic Pere Maria Orts i Bosch.

Finalment, ha acordat participar en la UJI en l’elaboració del web oficial dedicat a les ‘Normes Ortogràfiques’ signades al desembre de 1932 a Castelló.

Comparteix

Icona de pantalla completa