Diari La Veu del País Valencià
[Vídeo] Escola projecta el documental ‘Bertsolari’
RedactaVeu / València

Segons Escola Valenciana, la raó de ser d’aquesta activitat és que “aprofundeix en la temàtica de l’espectacle que s’ha preparat per al lliurament de guardons de la XII Nit d’Escola Valenciana” -la vetllada del 22 de novembre- i que amb el títol ‘La Nit de la cançó improvisada’ farà un recorregut per diferents manifestacions d’aquest estil de cant al País Valencià, les Illes, Catalunya i també d’Euskal Herria.

En el cas basc, la persona convidada a la XII Nit per a mostrar el vers improvisat de les seues terres és Maialen Lujanbio (1976), natural de Hernani (Gipuzkoa), un referent del bertsolarisme basc. Malaien és la primera i, per ara, l’única dona que ha guanyat el Campionat de Bertsolaris d’Euskal Herria, que en cada convocatòria reuneix a més de 14.000 espectadors.

La cançó improvisada basca

A més, Lujanbio constitueix “una de les persones clau en l’establiment de ponts entre la tradició i la innovació de la cançó improvisada basca”, una de les impulsores també de la renovació de temàtiques sobre les quals improvisar, segons les mateixes fonts. Maialen Lujanbio és també una de les protagonistes de la pel•lícula ‘Bertsolari’, que fa un retrat de l’art de la cançó improvisada basca mitjançant l’experiència de diversos bertsolaris que ens aproximen al seu procés de creació i alhora ens descobreixen la història del bertsolarisme.

>

El documental es projectarà “en la nostra llengua”, anuncien, i després intervindran en un col•loqui Maialen Lujanbio i Josep Vicent Frechina, reconegut crític musical valencià que recentment ha publicat el llibre ‘Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània’.

>
La projecció del documental ‘Bertsolari’ i el col•loqui posterior estan programats per al diumenge 23 de novembre a les 18:30 hores en Vilamarxant – Carrer de la Font Nova, 5-. L’acte està organitzat per Escola Valenciana, la Coordinadora pel Valencià Camp de Túria i l’Associació 9 d’Octubre de Vilamarxant.

Comparteix

Icona de pantalla completa