Diari La Veu del País Valencià
Isabel-Clara Simó guanya el Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil
RedactaVeu / València

El jurat del XIX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil -dotat per la Fundació Bancaixa amb 16.000 €- l’han format Vicent Sanhermelando, Ramon Ferrer, Gonçal López-Pampló, Carlos Correal i Bernat Santabasilisa. Amb un llenguatge literari ben elaborat i una protagonista misteriosa amb molta força, Tzoé és una bella història ambientada a Alcoi i la comarca. Qui és aquesta xiqueta que apareix de sobte i que ningú sap d’on ve? Té vora quatre anys i no parla cap llengua coneguda, fins que aprén la nostra. Els seus primers amics, molt paternals i bolcats en ella, són Ximo el Roig, que té un mas i unes poques bèsties, i Hermínia, la infermera en cap de pediatria de l’hospital. Tzoé és extremadament intel·ligent. Les manetes de la menuda, però, tenen poders, tan extraordinaris que ningú no s’ho explica.

Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943) és una de les nostres escriptores amb una trajectòria literària més sòlida. Al llarg d’una carrera intensa i ferma, ha obtingut èxits tan contundents de crítica i públic com: És quan miro que hi veig clar, Premi Víctor Català; Ídols, Premi de la Crítica del País Valencià; Històries perverses, Premi de la Crítica Serra d’Or, i La salvatge, Premi Sant Jordi. Entre altres títols, a Bromera ha publicat el seu clàssic Júlia; novel·les d’èxit com La innocent (Premi València de Literatura), Raquel, Joel, El meu germà Pol (Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira) i La vida sense ell, així com els reculls de relats Dones i Homes.

El nen que va xatejar amb Jack Sparrow, de Francesc Puigpelat, ha sigut l’obra seleccionada pel jurat del XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent -format per Emili Casanova, David Navalón, Carlos Correal, Josep Millo i Bernat Bataller-, guardó dotat amb 2.500 € per Edicions Bromera. Es tracta d’un relat molt lligat a l’actualitat, amb diàlegs molt frescos, i protagonitzat per Martí Blesa, un xiquet de deu anys que té una gran afició: les pel·lícules de la sèrie ‘Pirates del Carib’, amb Johnny Depp en el paper del capità Jack Sparrow.

Un dia, es posa en marxa un concurs a la pàgina de Facebook de Johnny Depp i el premi per al guanyador és poder parlar per xat amb l’actor. Martí es presenta de seguida i, finalment, resulta el guanyador. A partir d’ací, comença a xatejar regularment amb un guionista de Los Angeles que fa creure que és Depp. La relació entre el guionista i Martí es va fent més estreta i, gràcies a la seua influència, el xiquet aconsegueix afrontar els dos grans problemes que pateix: el ‘bullying’ que pateix a l’escola i la separació dels pares.

Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. És autor d’una vintena de llibres i la seua obra ha sigut reconeguda amb premis com el Joanot Martorell, el Josep Pla, el Carlemany i el Ciutat d’Alzira, que va rebre per El retorn de Macbeth, publicat per Bromera. Ha estat redactor del diari El País i col·laborador d’El Periódico, La Vanguardia i l’Avuí. També ha estat guionista de ràdio i de televisió, i col·laborador en tertúlies de Catalunya Ràdio, Com Ràdio, RAC1 i altres mitjans.

Tot i que el veredicte es dóna a conèixer hui divendres 7 de novembre, els guanyadors rebran l’estatueta dissenyada per Manuel Boix el proper 14 de novembre, en el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. També és públic des del 31 d’octubre el veredicte del IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira, que ha distingit l’obra Un lloc comú, de Joan Yago. Els guardonats de la resta de categories es coneixeran durant aquesta vetllada literària: el XXVI Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira –dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament–, el XX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €–, el XVI Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 8.000 €– i el IX Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat per la UNED amb 5.000 €.

Comparteix

Icona de pantalla completa