Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu considera lamentable el tancament de la piscifactoria de Polinyà
RedactaVeu / València

Xúquer Viu considera que l’aposta per Tuéjar, que reprodueix la truita, sembla que siga de tipus polític i amb la intenció, en un futur, de privatitzar la instal·lació. Centres de reproducció de la truita hi ha molts, però d’anguiles sols la que s’ha desmantellat. El Pla de Gestió de l’anguila de 2010 i la seua revisió de 2012, estan pensats específicament per a la instal·lació de Polinyà i quedarà tocat amb el trasllat. No es coneix cap informe justificatiu ni estudi econòmic d’aquest tancament i si existeix no s’ha volgut traslladar a entitats com l’Ajuntament de Polinyà.

Aquesta decisió és injustificada:

– Per la possibilitat que el programa de recuperació de la loina o madrilla del Xúquer s’abandone, ja que Polinyà és a l’únic lloc que s’ha aconseguit reproduir exitosament. A més, a Polinyà hi havia a més d’anguiles i madrilles, punxonets (o espinosos), carpes reials, barbs i samarucs. – Per la qualitat i quantitat d’instal·lacions que hi ha a Polinyà, on a més de les distintes naus per al creixement de les anguiles i de les basses de la piscifactoria, hi ha tot un conjunt d’instal·lacions com laboratoris, estació meteorològica, biblioteca, sala de conferències, internet per tota la instal·lació, línia d’investigació de la universitat, pràctiques d’alumnes…

– Per la dificultat de creixement de les anguiles en les aigües de Tuéjar, que són de 14º enfront dels 22º de Polinyà. Sembla que a Tuéjar el creixement serà molt més lent i hauran d’escalfar l’aigua per assolir la temperatura ideal. – Per què no està clar l’estalvi de què parlen? La inversió més important que necessita Polinyà és la d’una bomba per poder utilitzar aigua de pou quan falle la de l’ullal. Valdria uns 7.000 euros i no 30.000 com diuen. A Tuéjar haurien de fer inversions molt superiors, a més d’escalfar permanentment l’aigua, sense saber si els programes donaran resultats.

– Per la situació estratègica de Tuéjar respecte a Polinyà: Per la possible desaparició de la línia d’investigació amb la universitat per la llunyania de Tuéjar des de València. Per la proximitat d’on treballen els angulers que proporcionen al centre les angules que després es convertiran en anguiles i soltaran en distints punts.

– Per l’afecció a lluita contra les espècies invasores.

Per altra part, Xúquer Viu afirma que ni la consellera ni la directora de Medi Natural ni han visitat ni coneixen aquesta instal·lació. No es pot tancar una instal·lació tan important sense ni tan sols conèixer-la. Al País Valencià només hi ha tres piscifactories públiques: la del Palmar, la de Tuéjar i la de Polinya, que segons alguns experts és la que menys s’hauria de tancar.

Comparteix

Icona de pantalla completa