Diari La Veu del País Valencià
Xúquer Viu defensa l’Albaida a Castelló de la Ribera

RedactaVeu / Castelló de la Ribera.

Un bon nombre de gent s’ha congregat hui dissabte 8 de novembre, convocats per Xúquer Viu, baix del pont del riu Albaida al seu pas per Castelló de la Ribera, per demostrar l’escassesa d’aigua que patim i que s’ha vist agreujada per la manca de pluges dels últims mesos.

L’acció vol demostrar que la permuta que es proposa amb l’aigua de l’Albaida, que es regula des del pantà de Bellús, per a justificar l’aigua del Xúquer que es volen endur des d’Alarcón per al lobby d’Alacant, perquè aquest la puga vendre, és inviable ja que no hi ha cabal suficient. És més, a dia de hui, el pantà de Bellús només està al 7% de la seua capacitat i el riu Albaida baixa pràcticament buit com es pot veure a les imatges.

Entre els assistents es trobava el nostre col·laborador Pedro Domínguez, qui en declaracions a La Veu expressava la seua tristesa “perquè els rius, que duen aigua i molta vida, estan assecant-se i fa molta pena veure, per exemple, les polletes d’aigua pels bassals que queden perquè no queda un lloc humit on poder viure. Açò és la mort per a peixos, granotes, aus…tot”. A més, Domínguez insistia: “Un riu no és sols una canal d’aigua que quan fa falta s’obri i quan no es tanca i s’asseca, el riu és un ecosistema viu i necessita l’aigua per a mantindre la vida que té”.

A més, el president de Xúquer Viu, Roger Pons, també expressava la tristesa de veure un riu i el seu ecosistema tan castigat. Preguntat pel nou pla de Conca que pretén agafar l’aigua des d’Alarcón, Pons declarava al nostre diari: “Açò és una dificultat afegida a la mala situació que pateix el Xúquer i els seus afluents”. I destacava “la situació irracional que estem vivint, ja que no s’entén com es pot agafar aigua d’on no hi ha”.

Una de les entitats locals que més col·labora amb el manteniment del riu i lluita per la seua supervivència és el Centre Social La Sardinera. Un dels seus membres, Ulisses Ortiz, recordava a La Veu que “fa dos setmanes, quan vam vindre a fer la neteja del riu, ja ens vam adonar de la greu situació que pateix actualment el riu Albaida i estem ací per a donar suport a l’acció de Xúquer Viu”. Ortiz insistia amb els arguments anteriors esmentats i afegia que “com podeu veure és evident que no arriba aigua, per tant no es sap d’on la volen agafar”.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa