Diari La Veu del País Valencià
Iniciativa, Els Verds i Gent de Compromís aproven el reglament de primàries
RedactaVeu / València

El reglament garanteix la paritat i pluralitat de les candidatures i en eixe sentit estableix que als sis primers llocs de cada llista estiga representada tota la pluralitat de la coalició. Per a garantir-ho, Iniciativa proposa unes reserves de pluralitat als llocs 2, 4 i 6 de cada llista, que no hi haja més de dos candidats seguits de cada pota que composa Compromís i que la llista siga paritària en trams de dos.

Iniciativa considera que aquesta proposta, molt semblant a la també aprovada hui per Els Verds-EE i Gent de Compromís i a la que el Bloc aprovà el passat 17 d’octubre en la seua Executiva Nacional, pot culminar amb aquest procés d’elaboració del reglament de primàries dins del calendari proposat, que passa per l’aprovació en la Comissió Executiva Nacional de Compromís el pròxim dimarts 11 de novembre i ratificació pel Consell General de Compromís el pròxim 22 de novembre.

VerdsEquo i Gent de Compromís

En una reunió conjunta amb les persones adherides de la coalició, VerdsEquo i Gent de Compromís han donat a conéixer la seua proposta de Primàries totalment obertes que, al contrari dels suposats preacords que s’han publicat els darrers dies, s’apropa més a l’opció majoritària en la negociació del reglament. Mònica Oltra ha anunciat el seu aval a aquesta proposta.

La proposta de VerdsEquo contempla una votació d’àmbit nacional per escollir la persona candidata a la presidència de la Generalitat i una altra per a la llista de cada circumscripció que es votaria en eixe àmbit. En els municipis de més de 100.000 habitants, també hi hauria una elecció per al candidat a l’alcaldia i una segona per a la resta de la llista. En ambdós casos hi hauria tres llocs de garantia de pluralitat en totes les llistes per garantir que totes les sensibilitats de la coalició Compromís es poden veure representades en funció dels vots obtinguts. Així es pot resumir la proposta de reglament per a Primàries que Verds Equo defensa des de l’inici de les reunions internes de la Coalició Compromís per preparar el mètode per fer les llistes de les eleccions autonòmiques i municipals de 2015 i que hui ha tret -junt als adherits de Gent de Compromís que també l’han ratificat- a la llum pública.

“Compromís sempre ha sigut una opció oberta a la ciutadania i radicalment democràtica i per VerdsEquo no deixarà de ser-ho“. Així ho ha expressat el seu coportaveu Julià Álvaro, en la seua compareixença en representació de la formació verda, durant la reunió informativa realitzada conjuntament amb les persones adherides de Gent de Compromís per aclarir als simpatitzants i l’opinió pública el rumb d’un treball que s’està allargant però que, lluny del que s’ha publicat en algun mitjà, ni està tancada ni ho està a favor d’un model poc permeable a les preferències de la ciutadania que participe en les primàries.

Amb el suport de Mònica Oltra

En l’acte, al qual van assistir figures destacades tant del sector independent com el regidor de Compromís a l’Ajuntament de València Joan Ribó o el diputat autonòmic del Bloc Fran Ferri, el portaveu de Gent de Compromís, Rubén Tello, va comunicar que la diputada autonòmica d’Iniciativa Mònica Oltra -que ja fa temps va donar a conèixer la seua intenció de presentar-se a les primàries per a encapçalar la candidatura a la llista autonòmica de la Coalició- els havia donat permís per anunciar el seu suport al reglament presentat per VerdsEquo i GDC, i el fet que ella mateixa ho defensaria a la Mesa Nacional d’Iniciativa que està tenint lloc hui a València.

De la mateixa manera, Ribó i Ferri s’han mostrat favorables durant l’acte a l’aplicació d’aquest reglament i a la celebració d’unes primàries masives amb l’ampli suport de l’aparell de la coalició.

Comparteix

Icona de pantalla completa