Diari La Veu del País Valencià
El 9-N ja és al carrer, oberts els centres de votació

ACN / Barcelona.

A les 9 h ha començat el procés participatiu tot i que el TC va admetre aquesta setmana a tràmit el recurs que va presentar-hi el govern espanyol, el que implica automàticament la suspensió. 40.930 voluntaris s’encarregaran d’executar el 9-N en 1.317 locals de votació i 6.695 meses. Pràcticament es pot participar arreu de Catalunya, hi ha punts de votació en 942 dels 947 dels municipis fins les 20h. Els Mossos d’Esquadra no han identificat els voluntaris que han obert els centres de votació. Fonts de la policia catalana han dit que satisfaran la petició de la Fiscalia Superior de Catalunya però remarquen que aquesta no inclou exigir la identificació dels responsables de l’accés als locals.

Al voltant de 5.400.000 ciutadans de Catalunya poden prendre part aquest 9 de novembre en el procés participatiu impulsat pel Govern i que executaran els més de 40.000 voluntaris que s’han apuntat a través de la pàgina web ‘participa2014.cat’. Seran també els encarregats de portar a terme el recompte. Els qui vulguen votar han d’haver consultat quin és el seu punt de votació d’acord amb l’adreça que figure en el seu DNI. No hi haurà cens previ, de forma que els participants hauran de registrar-se ‘in situ’ tot just abans de votar.

Així ha quedat el 9-N després de dues suspensions del TC, la primera de la llei de consultes populars no referendàries i del decret de convocatòria que va signar el president de la Generalitat el passat 27 de setembre. El mateix Mas va reconèixer que aquell decret no es podia aplicar, anunci que va molestar a la resta de partits i que va provocar la ruptura de la unitat que s’havia mantingut fins aquell moment.

Els Mossos no han identificat els voluntaris a l’inici de la jornada

Els Mossos d’Esquadra no han identificat els voluntaris que han obert els centres on es duu a terme la votació. Tampoc si aquests han estat els mateixos directors de les escoles aquells que han portat les claus del pany del col·legi. Segons han explicat fonts d’Interior, la policia catalana satisfarà la petició de la Fiscalia Superior de Catalunya però remarquen que aquesta no inclou exigir la identificació de les persones que han fet possible l’accés als locals.

Les diligències de la Fiscalia Superior de Catalunya

Aquest dissabte, a menys de 24 hores de començar el procés participatiu, la Fiscalia Superior de Catalunya ha fet públiques les diligències que ha ordenat en el marc d’una investigació per “aclarir els fets”.

Concretament, la Fiscalia ha demanat al Director General dels Mossos d’Esquadra que s’identifiquen els responsables dels locals que han permès l’accés per organitzar el 9-N, així com informació sobre la relació de locals públics on es desenvoluparà el procés participatiu. D’altra banda, el ministeri públic també ha demanat a l’empresa de missatgeria Unipost que informe sobre qui li va encarregar la distribució de la informació personalitzada sobre el 9-N.

Davant aquestes ordres de la Fiscalia, el Govern ha replicat a la Fiscalia que “l’únic responsable” que ha autoritzat l’accés a locals públics és el mateix Govern de Catalunya amb l’objectiu de “garantir l’exercici de drets fonamentals com és el dret a la llibertat d’expressió i de la llibertat ideològica”. A més, l’executiu català ha considerat que no es pot demanar la identificació a voluntaris que “res tenen a veure en aquesta autorització” i assegura que podran desenvolupar la seua tasca “amb total normalitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa