Diari La Veu del País Valencià
Rajoy ha desactivat la ‘bomba’ política activada per Mas, diu González Pons
RedactaVeu / ACN / Madrid

El vicesecretari d’Estudis i Programes del PP, Esteban González Pons, espera que el president de la Generalitat, Artur Mas, reba hui una carta de la Fiscalia per haver comès “un delicte” durant la jornada del procés participatiu del 9-N en què “es van utilitzar fons i recursos públics” per a una “manifestació política”. També ha advertit que “molts funcionaris” i “directors d’escola” hauran de “respondre davant de la Justícia” per les “ordres” que van rebre dels seus caps, i “segurament hauran de pagar” per haver participat al 9-N. “Ningú pot pensar que saltar-se la Llei és gratis”, ha advertit.

Els populars asseguren que el que va tenir lloc aquest 9-N a Catalunya va ser “una manifestació en forma de referèndum” i, a més, amb un nombre “relativament baix” de participants perquè a les últimes autonòmiques hi va participar el 60% del cens, al referèndum de l’Estatut el 50% i a “aquesta manifestació només el 30% dels convocats”.

El 9-N no serveix per obrir cap nova etapa en les relacions amb l’Estat

El procés participatiu, segons González Pons, no és cap punt d’inflexió ni servirà per obrir “cap nova etapa” en les relacions entre la Generalitat i l’Estat. “És una manifestació igual que les de la Diada, i ja fa molt de temps que sabem que a Catalunya hi ha un terç que són independentistes, un terç que vol menys autonomia i un terç intermedi que cavalca entre les dues posicions”, ha dit.

Segons González Pons, “ahir es van manifestar amb urnes en comptes de pancartes el terç independentista i la situació hui segueix essent la mateixa que el dia anterior”.

‘El carter de la Generalitat tindrà feina’

Pel que fa a la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar que tenia intenció d’enviar aquest dilluns a Mariano Rajoy, González Pons ha afirmat que “espera” que “el carter de la Generalitat” tinga “feina”, perquè “d’una banda haurà de portar la carta d’Artur Mas a Rajoy i espere que siga el dia que Artur Mas reba una carta del fiscal”.

“Ahir es van utilitzar fons públics i recursos públics per a una manifestació política, i això en la meua opinió és clarament un delicte i la fiscalia ha de perseguir a qui ha comés un delicte”, ha dit.

‘Hi ha funcionaris que segurament hauran de pagar’

Segons González Pons “òbviament hi haurà molts funcionaris que hauran de respondre davant de la Justícia per les ordres que han rebut dels seus caps”, de manera que, “com sempre passa en aquest país, Artur Mas tindrà moltes possibilitats de sortir indemne amb les seues excuses polítiques però hi haurà directors d’escola i funcionaris que segurament hauran de pagar”.

Per aquest motiu, ha demanat al president de la Generalitat que en la mesura que va dir públicament que és el primer responsable, “pense que el Fiscal al primer que ha d’enviar una carta és a Artur Mas perquè done explicacions sobre l’ús de dades personals, de recursos públics i de material que no ha de ser polititzat per a una manifestació d’una sintonia política determinada”.

“Ningú pot pensar que saltar-se la llei és gratis, i a qui se salta la llei se li ha d’aplicar la Llei, però el que no pot esperar és després tenir dret a exigir que la Llei s’acomplisca, i ara el que ha de demanar és que la llei se li aplique com a tots els espanyols”, ha dit.

La ‘mà esquerra’ de Rajoy

González Pons ha admès que la qüestió de Catalunya ha estat “un autèntic problema per a Rajoy” aquesta legislatura, però “Rajoy és l’home correcte en el moment correcte” per afrontar-lo i “amb mà esquerra i dreta ha desactivat la bomba política que havia activat Artur Mas”, i finalment ahir “no es va celebrar un referèndum il•legal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa