Diari La Veu del País Valencià
Acció Ecologista-Agró critica l’opacitat i la falta de transparència de l’Administració
RedactaVeu / València

Hui dia, Acció Ecologista-Agró continua patint la manca de transparència de les administracions valencianes. Aquesta organització ecologista, per exemple, ja ha guanyat en els tribunals dos judicis per no donar informació ambiental a un Ajuntament del Partit Popular (PP) de la comarca de la Foia de Bunyol i a la mateixa Conselleria d’infraestructura, Territori i Medi Ambient. No obstant açò, amb l’ànim de no facilitar la informació requerida, aquestes dues administracions han recorregut ambdues sentències davant la instància superior: El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià en un cas i el Tribunal Suprem en l’altre. L’objectiu d’ambdues administracions governades pel PP, perllongar l’entrega de la informació exigida per AE-Agró.

A més d’aquestos dos casos, hi ha un tercer precedent que també contradiu la bandera de la transparència que ara enarbora la Generalitat. L’aleshores alcalde de Castelló, Alberto Fabra, va prometre en 2010 donar a AE-Agró la informació de les actuacions del seu consistori en relació als estudis d’impacte ambiental. Fabra, actual president de la Generalitat, va abandonar el seu càrrec d’alcalde sense complir la promesa.

L’opacitat informativa de la Conselleria de Medi Ambient

AE-Agró està elaborant en l’actualitat un estudi sobre les inspeccions d’activitats que han passat un estudi d’informe ambiental. Algunes administracions consultades han contestat amb rapidesa, complint així la Llei. Tanmateix, altres han posat i continuen posant molts entrebancs. Fins i tot en el cas de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient les actuacions van acabar en el seu moment al TSJ valencià, que finalment els va donar la raó.

Prèviament van intentar obtindre la informació amb l’ajuda del Síndic de Greuges. Llavors la Conselleria va al·legar la pèrdua de la petició i AE-Agró va haver-hi d’enviar per segona vegada les demandes d’informació ambiental a la Conselleria. No obstant això, en el procediment judicial l’administració autonòmica no va poder enviar l’expedient, perquè l’havia perdut novament…

La consulta realitzada per l’organització ecologista es referia a la inspecció de línies d’alta tensió, estacions depuradores i accessos a poblacions per carreteres.

La promesa incomplida d’Alberto Fabra

Durant el període de recopilació d’informació d’aquest estudi que actualment desenvolupa AE-Agró, l’organització ecologista també es va adreçar a diferents ajuntaments. Entre els consistoris consultats va estar el de Castelló que, després de la intervenció dels Síndic de Greuges, es va veure obligat a facilitar a l’entitat ecologista la informació requerida. Llavors, el 17 de febrer de 2010, l’alcalde de Castelló, Alberto Fabra, va declarar que “es voluntad y obligación municipal cumplir con la normativa vigente en materia de cumplimiento de las declaraciones de impacto ambiental y de acceso información ambiental que obre en poder de esta administración”.

Un any i mig després, Alberto Fabra va deixar de ser alcalde de Castelló per a convertir-se en president de la Generalitat. I ho va fer sense donar la informació requerida per AE-Agró. Quasi cinc anys després, encara no han rebut de l’Ajuntament de Castelló la documentació demanada.

Finalment, aquesta associació ecologista també va fer una consulta a un ajuntament de la Foia de Bunyol, en relació a unes obres presumptament il·legals en sòl rústic i altres actuacions municipals de dubtosa legalitat. Després d’un procés judicial que va perdre, el consistori de València ha recorregut la sentència per a retardar encara més l’entrega de la informació.

Comparteix

Icona de pantalla completa