Diari La Veu del País Valencià
Educació consultarà els pares si volen les classes en valencià o en castellà

Jose Soler / ACN / València

La consulta als pares es preveu que es puga fer a inicis de 2015 i servirà com un paràmetre més que el govern valencià tindrà en compte per planificar la llengua base del centre escolar. Les avaluacions diagnòstiques, les unitats creades, els llocs escolars vacants en cada programa i la continuïtat dels programes conformen la resta de paràmetres de decisió. L’administració escollirà així el programa lingüístic del centre, i tindrà l’última paraula.

Sobre aquesta consulta, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) creu que la mesura “conflictivitzarà” i que l’elecció de la llengua d’ensenyament ja es realitza durant la matriculació. A més, remarquen que la consulta es fa efectiva a tots els pares d’alumnes i no només als qui matriculen els fills per primera vegada.

“Forma part de l’arquitectura legislativa de l’Estat espanyol i del govern valencià per marginar el català en l’ensenyament”, han assenyalat des de l’STEPV.

En una línia semblant d’oposició, Escola Valenciana va anunciar que duria a terme “accions legals sense precedents” Si la conselleria d’Educació formalitzava la consulta. L’entitat considera a més que la consulta vulnera els informes del Consell Valencià de Cultura, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de les universitats públiques valencianes al respecte. L’entitat ha anunciat que convocarà accions i valorarà totes les vies judicials al respecte perquè amb aquesta consulta la consellera vulnera l’article 6.2 de l’Estatut d’Autonomia.

Més castellà en els programes en valencià

En l’ordre que desenvolupa el decret de plurilingüisme s’inclou una disposició addicional que no es trobava en l’esborrany inicial i que instarà els centre amb Programes d’Ensenyament en Valencià (PEV) i Programes d’Immersió Lingüística (PIL) a incloure una assignatura no lingüística en castellà, fins i tot en els cursos on encara no s’ha implantat el sistema plurilingüe, d’aplicació progressiva. A aquests programes arriba el sistema plurilingüe el curs 2015-2016.

La Conselleria justifica aquesta darrera mesura en l’acompliment de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), tot i que des de l’STEPV ho consideren una “interpretació forçadíssima” i recorden que ja existeix un calendari d’aplicació del plurilingüisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa