Ordre de detenció de dos ministres franquistes per l'execució de Puig Antich

Mercè Puig Antich considera 'històrica' l'ordre de la Interpol contra Martín Villa, José Utrera i 18 persones més per crims contra la humanitat
13 novembre 2014 01:00h
Redactaveu / ACN / Barcelona

L'ordre arriba després que la jutgessa argentina María Servini de Cubría en demanara l'extradició a l'estat espanyol la setmana passada. Puig Antich ha mostrat poca confiança en les ganes de col•laborar de la justícia espanyola, però en declaracions a l'ACN ha assegurat que lluitarà “perquè això arribe a bon port”.
 

La germana de l'anarquista executat pel franquisme com a condemna per la mort d'un policia de la brigada politico-social -en un judici que anys després es va constatar ple d'irregularitats- ha subratllat que una ordre de detenció com la que ha passat la Interpol argentina a la Interpol espanyola “és la primera vegada que passa”, per la qual cosa no ha dubtat a qualificar el fet “d'històric”.
 
 
Declaracions davant l’Audiència Nacional

També ha destacat que la Interpol argentina dicta l'ordre “amb caràcter d'urgència”, per la qual cosa creu que la vintena d'afectats s'hauran de presentar davant l'Audiència Nacional on és possible que es prenga alguna mesura cautelar, com ara retirar-los els passaports o fer-los-els presentar cada quinze dies.
 

Tot i això, Puig Antich té poca confiança en què la justícia espanyola atenga les peticions de la Interpol: "És molt difícil”, ha admés, i ha recordat que “ja va passar amb el Muñecas”. La germana de l'anarquista executat es refereix a l'exguàrdia civil Jesús Muñecas Aguilar, reclamat igualment per la jutgessa Servini per tortures durant el franquisme. L'Audiència Nacional va rebutjar la petició d'extradició per considerar que el delicte havia prescrit.

Tot i això, la Coordinadora estatal de suport a la querella argentina contra crims del franquisme (Cequa), a la qual pertany Puig Antich, no llença la tovallola: “Nosaltres també hem de lluitar perquè això arribe a bon port”, ha assegurat.

“Confiem en què aquesta vegada són una vintena de persones”, ha afegit, per acabar declarant: “No ho podem desaprofitar. Fa molts anys que la gent que forma Cequa lluita per això. Ara ja toca”.
 
 

 
next