Diari La Veu del País Valencià
Imatges per satèl·lit per lluitar contra l’ebola
RedactaVeu / Europa Press / Madrid

UNOSAT té la seua caserna general en el CERN -Centre Europeu de Recerca Nuclear-, on aprofita la seua gran capacitat d’anàlisi de dades i ample de banda per a brindar des dels seus servidors informació per als treballadors de l’OMS sobre el terreny.

“Aquest és un dels molts avantatges d’estar basat en el CERN”, explica Samir Belabbes, que està treballant en els esforços d’UNOSAT Ebola. “Podem descarregar totes les imatges de satèl•lit ací, processar-les del seu format de dades en brut, i després les posem en un servidor del CERN que s’alimenta d’una interfície per als treballadors de l’OMS sobre el terreny. Ells són capaços així d’accedir als mapes de satèl•lit específics directament des de la interfície, una gran eina especialment en àrees on la potència de càlcul i ample de banda són limitats”.

Construcció de centres de tractament contra el virus

“L’Organització Mundial de la Salut està muntant una campanya important a Àfrica Occidental: la construcció de centres de tractament d’Ebola i distribuir el personal en tots els països afectats”, diu Einar Bjorgo, gerent d’UNOSAT. “No obstant açò, els brots sorgeixen en àrees que són extremadament remotes i on la informació és limitada i, sovint, obsoleta. Ací és on entrem nosaltres”.

Carta de desastres

UNOSAT -que proporciona mapes per als equips de resposta a desastres o avaluació de danys per conflictes per a ajudar a la reconstrucció-, es va sumar als esforços contra l’ebola mitjançant l’activació de la Carta de Desastres. “La Carta garanteix que UNOSAT rep en obert les imatges de satèl•lit de les agències espacials nacionals i internacionals en el cas d’un desastre natural o tecnològic”, diu Einar. “El brot d’Ebola va meréixer l’activació de la Carta – la primera vegada per a una emergència com la salut – i ara els satèl•lits de tots els continents estan donant suport a la lluita contra l’Ebola”.

Després d’aconseguir el suport logístic immediat, UNOSAT seguirà col•laborant amb els equips de l’OMS a Àfrica Occidental. “Donarem seguiment a la construcció de centres de tractament d’ebola, proporcionant noves imatges dels centres a intervals sol•licitats per l’OMS”, explica Einar. “Sense fer un pas fora del CERN, l’equip d’UNOSAT ens manté informats al dia sobre les parts més remotes de la zona de brot”.

Comparteix

Icona de pantalla completa