Els Ciutat d’Alzira 2014 ja tenen finalistes

Els guanyadors dels premis de novel·la, divulgació científica, assaig i poesia es coneixeran divendres, 14 de novembre, en el transcurs del tradicional sopar
13 novembre 2014 01:00h
RedactaVeu / Alzira

En el XX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €, s’han abordat temes molt diversos. Entre els sis originals presentats, el jurat destaca tres obres: la primera aporta una reflexió al voltant de com el que pensa la gent que ens envolta influeix en la nostra manera de pensar i entendre el món; la segona ofereix un conjunt d'apunts al voltant de distints aspectes del funcionament del fascinant òrgan que és el nostre cervell, i l’última presenta la teoria del caos i dels fractals, i com descriuen les estructures complexes de la natura.

Al XVI Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 €, han optat tretze originals –dels quals dos han sigut escollits pel jurat com a finalistes. Una obra que es mou entre els apunts autobiogràfics de l’autor, la qüestió mediambiental, l’economia i la sociologia al voltant d’una de les riqueses més poc valorades del territori valencià: els seus boscos, i una obra de recerca històrica sobre la premsa valenciana a partir del segle xix, centrada sobretot en l'època de la transició i amb una metodologia pròxima a la crònica, són les dues candidates a rebre el guardó.

Al IX Premi de Poesia Ibn Jafadja s’han presentat quaranta-huit originals. El jurat ha destacat la bona qualitat de la majoria de les obres presentades i n’ha seleccionat quatre com a finalistes per a optar als 5.000 € amb què la UNED patrocina aquest premi. Entre aquestes, hi ha una aposta clara per una poesia humana, en què el jo poètic reflexiona sobre el desig de superar les situacions ingrates i les dificultats que s’hi plantegen. El treball formal de tradició clàssica també hi és present amb una obra sobre l’efímer i l’etern. I, al costat d’aquestes obres, més conceptuals, trobem també una obra que es decanta per la fragilitat de les imatges, com a expressió dels sentiments, i que incideix en la bellesa de les paraules, i una altra que fa un recorregut per diferents paisatges i ciutats, com també per diferents instantànies de personatges destacats de la literatura.  

Els veredictes que ja es coneixen

D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2014 els veredictes de les quals ja s’han fet públics: el IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XIX Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

El veredicte del XIX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic divendres passat. Tzoé, d’Isabel-Clara Simó, va obtenir el guardó que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 € i al qual s’havien presentat setze obres. Amb un llenguatge literari molt elaborat i una protagonista misteriosa amb molta força, Tzoé és una bella història ambientada a Alcoi i la comarca. Qui és aquesta xiqueta que ha aparegut de sobte i que no sabem d’on procedeix? Té vora quatre anys i no parla cap llengua coneguda, fins que aprén la nostra. Els seus primers amics, paternals i bolcats en ella, són Ximo el Roig, que té un mas i unes poques bèsties, i Hermínia, la infermera en cap de pediatria de l’hospital. Tzoé és extremadament intel·ligent. A més, les manetes de la menuda tenen poders, tan extraordinaris que ningú no s’ho explica.

Francesc Puigpelat ha sigut l’autor guardonat amb el XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 2.500 €. L’obra El nen que va xatejar amb Jack Sparrow, que va ser escollida entre les 21 presentades, està molt lligada a l’actualitat, amb diàlegs molt frescos, i protagonitzada per Martí Blesa, un xiquet de deu anys que té una gran afició: les pel·lícules de la sèrie «Pirates del Carib», amb Johnny Depp en el paper del capità Jack Sparrow. Un dia guanyarà un concurs per a mantenir un xat amb l’actor sense saber que aquesta relació influirà en la seua vida més del que espera.

Finalment, el IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, en el qual han concursat trenta-sis originals i que es va fer públic el 31 d’octubre, ha sigut per a Joan Yago, per l’obra Un lloc comú, una obra que gira al voltant de Manel Sabaté, un home del seu temps que acaba de morir i deixa tres vídues, un llibre i una amant recurrent que ningú coneix. Ara que ell ja no hi és, les «seues dones» ja no tenen cap motiu per a seguir guardant-se el respecte mutu de les últimes setmanes. El més sensat seria intercanviar-se educadament els telèfons i no tornar-se a veure mai més. Però no, aquesta nit soparan juntes una vegada més, la darrera. El record de Manel es mereix una última nit, i elles, fet i fet, no tenen ningú més amb qui anar a sopar.

A la XXVI edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’han presentat un total de 174 originals que opten als 65.500 € de dotació global d’aquest certamen. A més, l’elevat índex de participació confirma un any més la rellevància social i cultural d’aquest esdeveniment literari que fomenta la producció literària en la nostra llengua.

Els noms dels guanyadors de les categories de novel·la, divulgació científica i assaig es coneixeran demà divendres, 14 de novembre, al llarg del tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc a la Sala Rex Natura d’Alzira en un sopar que reunirà un nombrós públic dels àmbits de la política, la cultura, l’economia i l’educació. 
next