Diari La Veu del País Valencià
La temptació viu a Bancaixa
EFE / València

La mostra ‘Temptació-És Marilyn’ reuneix una mica més d’una trentena de fotografies en blanc i negre i color, en xicotet i gran format, de la Marilyn convertida ja en una de les icones més representatives del ‘star system’ americà dels anys 50 i 60 del segle passat. En aquesta mostra s’ofereix un retrat múltiple, intimista i malenconiós de Marilyn captat per les càmeres dels fotògrafs de l’Agència Magnum Eve Arnold, Bruce Davidson, Elliot Erwitt, Philippe Halsman, Erich Hartmann, Bob Henriques i Inge Morath.

En ella hi ha imatges que porten des del cinema a la intimitat de Marilyn amb escenes dels rodatges de pel·lícules com El Príncep i la corista, Vides rebels o La temptació viu a dalt, film que inclou la famosa instantània amb el seu vestit blanc sobre una trapa del metre de Nova York.

El visitant podrà contemplar en grans panells diverses fotografies d’una Marilyn captada en diverses postures: amb l’esquena nua en una cadira de formes corbes, els seus passos de ball en el camp, saltant amb gest innocent, entre llençols blancs al llit i pentinant-se enfront de l’espill.

Les imatges permeten veure a l’actriu al costat d’altres personatges cèlebres de l’època amb els quals va compartir repartiment i experiències personals, com Laurence Oliver, Montgomery Clift, Clark Gable, John Huston i Arthur Miller. Al costat de les fotografies s’inclou una àmplia selecció de declaracions de l’actriu, extretes fonamentalment de ‘My Story’, les memòries que va escriure en col·laboració amb el guionista nord-americà Ben Hecht.

Els set autors de les fotografies pertanyien a Magnum Photos, agència de caràcter cooperatiu fundada en 1947 per Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, George Rodger i David Seymur, amb la qual Marilyn va mantenir un estret contacte.

El vessant didàctic també està present a l’exposició amb la realització de tallers dirigits a un públic infantil i familiar en els quals es realitzen activitats vinculades al seu contingut, així com contacontes i visites guiades. Amb l’objectiu de contribuir a través de la cultura al desenvolupament de l’Obra Social, Fundació Bancaixa ha fixat una entrada solidària de dos euros, que permet l’accés a les sales d’exposicions.

Comparteix

Icona de pantalla completa