Diari La Veu del País Valencià
L’AVL vol ‘un valencià pròxim, però al mateix temps una llengua de cultura’
RedactaVeu / València

Ferrer ha animat els professionals de la comunicació i de l’espectacle a reflexionar sobre els usos, a avançar en el consens dels models lingüístics i a ser corretja de transmissió a l’hora de comunicar-se amb la resta de la societat. En eixa línia, Josep Llopis, president del Consell Territorial de la SGAE, ha manifestat l’interés de la trobada, a la qual han assistit un centenars de persones, per a construir ponts reals entre la llengua col·loquial i la culta en els sectors de la comunicació i de l’espectacle, i ha incidit en la necessària normalització lingüística per a facilitar la labor dels professionals dels diferents sectors.

El dramaturg Rodolf Sirera, per la seua banda, ha fet en la seua ponència un recorregut històric al llarg dels darrers cinquanta anys sobre l’ús de la llengua en l’escena i posteriorment en les creacions audiovisuals valencianes. Sirera ha repassat les diferents etapes i com després d’un llarg període de dubtes i proves s’ha començat a perfilar els diferents nivells i registres lingüístics més adequats per a una definitiva normalització lingüística en aquestes àrees artístiques.

La Jornada ha continuat amb la participació del periodista Miquel Àngel Picornell, l’actor Eugeni Alemany i el professor Abelard Saragossà.

Picornell ha recordat com van ser els primers anys de Televisió Valenciana per a trobar un valencià estàndard i amb formes valencianes. “No fou una labor fàcil i va ser un treball en equip entre lingüistes i periodistes, que a la llarga va resultar altament positiu”.

Alemany ha defensat una programació dels mitjans públics totalment en valencià, amb comunicadors valencianoparlants i amb una diversitat dialectal de la llengua”.

Abelard Saragossa s’ha centrat en assenyalar normes que els valencians no assimilen com ara l’ús de les preposicions més bàsiques (en i a).

La sessió del matí s’ha tancat amb les intervencions de Joan Olivares sobre el model de la reproducció de diàlegs en la narrativa; Vicent Baydal que ha parlat del model de llengua en la comunicació escrita, sobretot en diaris i revistes, i l’acadèmic Àngel Calpe que ha tractat amb detall el model de llengua en l’era digital.

La Jornada, coordinada per l’acadèmic Josep Lluís Doménech, segueix la línia d’altres que l’AVL ha celebrat en els últims anys, com ara la I Jornada de Treball sobre l’Ús del Valencià en l’Àmbit Audiovisual; la Jornada sobre l’Ús del valencià en els Blogs o la Jornada sobre Llengua i Periodisme. Com ha assegurat el mateix Doménech “la llengua evoluciona dia a dia, i això fa necessari que la preocupació i dedicació pel tema de reflexionar al voltant del model de llengua siga matèria d’estudi i de debat constantment”.

Comparteix

Icona de pantalla completa