Diari La Veu del País Valencià
A Fiscalia les ‘compres massives d’entrades’ de la F1 de fins a 5,8M€ sense detallar
RedactaVeu / València

Així ho ha indicat la portaveu socialista de Grans Esdeveniments en les Corts, Eva Martínez, qui ha indicat que, 48 hores després de tenir en el seu poder eixa informació comptable, segueix a l’espera que la portaveu del Consell, María José Català, o “algun dels investigats per Valmor, ja siga José Ciscar, el mateix Alberto Fabra, Isabel Bonig o Serafín Castellano” expliquen la falta de dades sobre les entrades de 2008, la caiguda dels 27 milions recaptats en 2008 a 6,8 en 2009 o la destinació dels 48,2 milions ingressats per Valmor.

“On estan els diners?”

El diputat Josep Moreno ha preguntat: “On estan els diners?”. “Si no responen, hauran de fer-ho davant la Fiscalia i davant els tribunals perquè tota aquesta documentació l’anem a lliurar a la Fiscalia Anticorrupció perquè faça els esbrinaments i acorde les diligències de recerca oportunes”, ha advertit Martínez, que també presentarà iniciatives en les Corts en aquest sentit.

De la informació analitzada, ha assenyalat que “de 2009 a 2012 existeix una certa regularitat en els ingressos per vendes”, per import de 6,8, 8,2, 6,2 i 4,9 milions, respectivament, molt lluny dels 27 recaptats en 2008, exercici en el qual figuren aqueixes “anotacions comptables de compres massives d’entrades, en bloc”, de fins a 5,8 milions. “Açò només passa en 2008, en la resta d’anys les compres més altes són 500.000 euros i en explicades ocasions”, i a més, ja apareixen anotacions sobre comissions a canals de venda.

Eva Martínez i Vicent Moreno, aquest divendres. Foto: EP

Vendes ‘irreals’ d’entrades

Segons Martínez, “aquesta és l’explicació de per què es van recaptar 27 milions d’euros en el primer any per la compra d’unes entrades que no eren reals perquè no es relacionen amb el nombre efectiu de persones que van acudir a la Fórmula 1 i, per tant, caldrà veure on estan aquests 20 milions d’euros”.

Sobre aquest tema, exigeix que “identifiquen” els compradors i s’aclarisca si va existir alguna ordre per part d’algun membre del Govern de Francisco Camps a entitats financeres valencianes que han sigut intervingudes i rescatades amb els diners de tots perquè compraren entrades” o”si va extorsionar empreses per a comprar entrades i fabricar un èxit que mai va existir”, en paraules de Moreno.

Paquets d’entrades per als directors de Bancaixa ‘que ningú volia ni regalades’

Martínez ha assenyalat, en aquest sentit, que “crida l’atenció” que Caja Mediterráneo (CAM) “va gastar 152.000 euros en entrades de la Fórmula 1” -36.000 euros en 2010 i 114.000 en 2011- i que, sense comptar amb dades de 2008, hui directors d’oficines de Bancaixa els han certificat “que van rebre paquets d’entrades que en un primer moment van intentar vendre i que, davant el fracàs de la venda, directament van regalar i moltes d’elles van acabar en els calaixos perquè hi havia gent que no volia les entrades ni regalades”.

Segons Moreno, “costa moltíssim creure que empreses privades gastaren 5,8 milions en entrades”, ja que “per protocol o quedar bé es poden entendre càrrecs com els 3.000 euros pagats per Sedesa”, però no eixes “quanties escandaloses”.

Martínez ha remarcat que “és el Consell qui ha d’aclarir-ho” i donar compte de si la CAM o altres entitats com Bancaixa o Banc de València, Diputacions o ajuntaments, amb diners públics, van poder comprar aquests paquets d’entrades en 2008.

També ha destacat que “Valmor va rebre huit milions de diners públics a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF), sis milions a través de Bancaixa i 1,5 milions a través de Banc de València i que, “malgrat tot açò, va fer fallida i, malgrat haver fet fallida, el Govern valencià va decidir comprar aquesta empresa en fallida”. Al seu judici, és “summament greu” que, “amb aquestes dades en la mà, els consellers investigats i el mateix president Fabra decidiren comprar aquesta empresa privada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa