Diari La Veu del País Valencià
[Vídeo] ‘La banca que necessitem’, una alternativa socialment responsable
Leo Part / València

El llibre ‘La banca que necessitem’, editat per Publicacions de la Universitat de València, ofereix una reflexió crítica sobre l’evolució que ha seguit la banca en l’Estat espanyol i, sobretot, ‘el paper’ que aquesta ha tingut en el desencadenament i la profundització de l’actual crisi econòmica i financera.

L’estudi aporta una visió particular sobre la possibilitat de potenciar una ‘banca alternativa’ a què ens ha portat la crisi “i ens impedeix eixir d’ella”, analitzant el paper d’un nou model de banca socialment responsable, com ara la banca ètica i la banca cooperativa.
Després d’analitzar en els primers capítols els orígens i l’evolució històrica que ha seguit la banca, així com les causes que han produït la crisi financera a l’estiu del 2007 i, sobretot, la situació crítica actual de la banca a partir de la intervenció i el sanejament d’algunes d’aquestes entitats per part del FROB, el llibre pretén oferir unes dosis d’optimisme “dins d’un escenari realment complex”, al analitzar l’existència d’una banca alternativa basada en els principis de l’ètica i la transparència.
>

Una banca diferent “és possible”

Es presenten les principals característiques que defineixen la banca ètica, que l’autor qualifica com “un xicotet oasi enmig del desert, un respir per a la societat civil”, i s’ofereix informació sobre distints casos de bancs ètics que operen en l’Estat. Amb açò, l’autor pretén demostrar que “és possible una banca diferent” a la que hem tingut fins ara i que “ens manté en una crisi econòmica sense fons”.

Imatge de portada de ‘La banca que necessitem’, de J.R Sanchis.

La banca que necessitem‘ -també al Facebook– ofereix una conclusió final sobre quina pot ser la banca del futur: “Precisem d’una banca ètica, social, solidària, transparent i alternativa, que siga capaç de donar un servei a la societat a canvi del que és necessari i just, sense abusar de la seua posició. Necessitem una banca que prioritze el finançament de projectes socials dirigits a la generació d’ocupació de qualitat i estable i no projectes especuladors i depredadors del territori”.

Comparteix

Icona de pantalla completa