Diari La Veu del País Valencià
Mor el filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit

Antoni M. Badia i Margarit. In memòriam, per Josep Daniel Climent

ACN / Barcelona

Antoni M. Badia i Margarit (Barcelona, 1920) va estudiar filologia romànica a la Universitat de Barcelona i als Estudis Universitaris Catalans, i va dedicar la seua tesi doctoral a la morfologia històrica. Al 1948 va esdevenir catedràtic de gramàtica històrica de la llengua espanyola a la UB i al 1977, de gramàtica històrica catalana.

Ha combinat la docència amb la investigació i ha centrat la seua recerca en el camp de la lingüística històrica, sobretot catalana, dins la tradició de Ramón Menéndez Pidal. S’ha dedicat, també, als estudis de dialectologia (aragonès i català) i a la geografia lingüística, àrea dins la qual es va dedicar a l’Atles lingüístic del domini català’.

Badia també s’ha dedicat a l’onomàstica i, a partir del seu contacte amb lingüistes estrangers i de les seues estades a Alemanya i als EUA s’ha dirigit a altres àmbits. La comparatística, la història de la lingüística, les relacions del català amb les llengües veïnes, i alguns aspectes de sociologia lingüística han estat objecte del seu estudi i parcialment recollits a ‘Llengua i cultura als Països Catalans’.

En el camp de la sociologia lingüística, ‘La llengua dels barcelonins’ és la seua obra més important, però també destaquen ‘Gramàtica històrica catalana’ i la ‘Gramàtica catalana’. Al 1995 va publicar la seua ‘Gramàtica Catalana. Descriptiva, normativa, diatòpica, diastràtica’. Ha estat president de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (1973-76) i president del Grup Català de Sociolingüística, des del 1974.

Ha estat rector de la Universitat de Barcelona (1978-86) i és Doctor ‘honoris causa’ de set altres universitats. És membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1955) i de l’Institut d’Estudis Catalans (1968), la Secció Filològica del qual presidí en 1989-95.

Entre altres distincions, al 1997, l’Institut d’Estudis Catalans li va lliurar una medalla en l’acte de celebració del 90è aniversari de la institució i al 1999 rebé la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit científic. Ja al 2003, Òmnium Cultural li va donar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Comparteix

Icona de pantalla completa