Diari La Veu del País Valencià
L’Aeroport de Castelló no té avions però podria tindre naus espacials
RedactaVeu / Castelló de la Plana

La fabricació es realitzarà des de les seues oficines centrals a Barcelona i l’hangar d’integració del nanosatèl·lit al seu sistema de llançament, situat en un aeroport estatal amb poca activitat. Entre les infraestructures candidates, segons revela el diari El Mundo i diario.es, es trobaria l’aeròdrom de Castelló -previ acord amb Aerocas i l’empresa concessionària, la mercantil castellonenca SNC Lavalin-, a més dels de Terol i Lleida.

Per a la posada en òrbita d’aquests aparells -el primer vol no es produiria fins al 2016- s’utilitzaria el sistema de llançament Sagitarious (SALS), consistent en una plataforma aero-transportada amb capacitat per a aconseguir òrbites de fins a 600 quilòmetres d’altura amb dos components: l”Arquero’, un reactor supersònic desmilitaritzat del tipus MIG-29UB; i la Fletxa Espacial, un coet basat en un míssil modificat, amb dues configuracions de càrrega: la de matriu simple capaç de portar a òrbita quatre satèl·lits, i la de matriu composta, amb capacitat per a 16. Així, es podran posar en òrbita un màxim de 16 nanosatèl·lits en una única operació.

A més, l”Arquero’ s’oferirà també com a plataforma per a la realització de vols turístics a qualsevol persona interessada que desitge gaudir de les vistes de la Terra des d’una altura de més de 20 quilòmetres, des d’on ja és apreciable la curvatura de la lluna.

Blanco; Aeroports “només perquè córreguen conills”

Sobre aquest tema, el diputat d’Esquerra Unida Ignacio Blanco ha afirmat que “no sé si els nanosatèl·lits arribaran abans que els avions, que era per al que estava construït l’aeroport, que ens va costar més de 200 milions d’euros, i que en els Pressupostos de 2015 hi ha 6 milions per a compensar a Lavalin, que és l’empresa que l’operarà: aquest és el vertader problema, no que llancen uns nanorobots que la veritat és que ens té realment igual”.

En la seua opinió, el problema és que “són pressuposats de turisme i no crec que els robots vagen a fer turisme. Ací cal saber quin futur tindrà dita infraestructura que hem pagat entre tots i totes, de veres. Han passat 4 anys, una legislatura, i l’aeroport segueix ací, només perquè córreguen els conills”.

Comparteix

Icona de pantalla completa