Diari La Veu del País Valencià
El Fiscal General proposa una querella contra Mas per malversació i desobediència
ACN / Madrid

La reunió ha començat quan passaven 10 minuts de les 10 del matí. És la primera vegada en 10 anys que la Junta de Fiscals de Sala es reuneix invocant l’article 27.

L’última vegada va ser per debatre sobre el cas Ercrós, amb Josep Piqué com a protagonista del conflicte.

 Finalment, són 24 els fiscals que estan presents a la trobada, perquè n’hi ha un que ha causat baixa per malaltia. Entre aquests també hi ha els caps de la Secretaria Tècnica, de la Inspecció i de la Unitat de Suport. 



Tenen sobre la taula els dos informes de la Fiscalia Superior de Catalunya, que defensen no presentar cap querella, així com el del Fiscal General de l’Estat, que sí que aposta per acusar Artur Mas de diversos delictes, tot i que encara no estan concretats. La Junta de Fiscals de Sala és un òrgan assessor que Torres-Dulce està obligat a reunir per resoldre la discrepància que li ha plantejat la Fiscalia Superior de Catalunya en no acatar la seua ordre d’imposar una querella contra Artur Mas i els responsables del 9-N.



La convocatòria és preceptiva, però la Junta no té potestat per imposar cap decisió. Serà el mateix Torres Dulce qui ordene finalment, o no, a la Fiscalia de Catalunya que interpose la querella i demane que es porte a judici els impulsors del procés participatiu.



Torres-Dulce busca una solució a la situació excepcional que es va generar dilluns quan, després d’una setmana de deliberacions i intercanvi de documents, la Fiscalia de Catalunya, presidida per José María Romero de Tejada, li va comunicar que “no procedia iniciar accions penals” contra el president de la Generalitat, malgrat que havia rebut una ordre directa des de la Fiscalia General de l’Estat per actuar en aquesta direcció.



La negativa va forçar el Fiscal General a aplicar l’article 27 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Públic, que estableix com es resolen els casos de discrepància entre un fiscal i el seu superior, i diu textualment que “si l’ordre fóra donada pel Fiscal General de l’Estat, aquest resoldrà escoltant la Junta de Fiscals de Sala”.

Comparteix

Icona de pantalla completa