Diari La Veu del País Valencià
La UPV trau a la llum una obra inèdita del pintor Joan de Joanes
ACN / Gandia

Segons ha informat la Universitat Politècnica de València (UPV), es tracta d’un quadre que mostra la Crucifixió de Crist i que destaca per la seua gran riquesa cromàtica i estilística. L’obra procedeix del Reial Monestir de Santa Clara a Gandia (La Safor) i, presumiblement, va ser pintada cap a 1530. Es podrà veure al futur Museu de les Clarisses, un museu que, segons el professor de la UPV Joan Aliaga, “serà comparable en valor patrimonial, dins el context de Gandia, amb el que és el Museu del Prado dins l’Estat espanyol”.

Aliaga ha afegit que es tracta d’un museu del qual “la ciutat es sentirà molt orgullosa”, i assegura que la feina tècnica realitzada des de la UPV estarà acabada a finals d’any. El professor ha destacat la importància de la recuperació d’aquesta obra, “ja que amb aquest procediment es descobreix una obra que a partir d’ara formarà part del corpus d’obres adscrites al catàleg del pintor valencià Joan de Joanes”.

Quadre de Joan de Joanes que ha estat restaurat per l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València.

“És la primera vegada que l’obra és sotmesa a un procés íntegre de restauració. Fins ara, estava coberta per una densa i estratificada capa de brutícia acumulada al llarg dels segles, que impedia apreciar la seua qualitat estilística, especialment la riquesa del color. El nostre treball ha permés recuperar tota la seua policromia, descobrint una obra d’un extraordinari valor fins el moment desconeguda per el públic“, ha remarcat el coordinador de l’Institut de Restauració de la UPV, Vicent Guerola.

L’equip de restauració que ha tret a la llum el quadre inèdit de Joan de Joanes posa amb l’obra.
Segons Guerola, la pintura reuneix totes les característiques de la producció de l’escola valenciana de l’època manierista. És una obra de format mitjà, que conserva el seu marc original adherit al suport i acabat amb pa d’or. “Destaca també la seua fórmula pictòrica, cuidada al màxim detall, amb un acabat molt realista en el tractament de les vestidures, en la presentació de les figures, així com en el detallat tractament del fons paisatgístic amb una tècnica propera a la miniatura”, ha afegit.

La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa