Diari La Veu del País Valencià
Philae descobreix gel endurit a 170 graus en el cometa 67P

RedactaVeu / EP / Madrid

La sonda Philae va trobar en la superfície del cometa 67P/ Churyumov-Gerasimenko material molt dur, amb una temperatura de -170 graus centígrads, probablement ric en gel.

“Açò és una sorpresa que no esperàvem trobar, gel amb ixa duresa baix de la superfície”, va indicar Tilman Spohn, del Centre Aeroespacial Alemany (DLR), investigador principal per a l’instrument MUPUS, un dels deu emplaçats a bord de l’aterrador.

Durant la nit del 13 al 14 novembre de 2014, quan Philae encara tenia bateries per a funcionar, l’instrument MUPUS es va desplegar des del mòdul d’aterratge per a trepar al voltant de 40 centímetres en la superfície del cometa. Açò no va tenir èxit, encara que es va incrementar gradualment l’energia fins al nivell més alt disponible.

“L’ús de mesuraments comparatius realitzats en el laboratori indica que el trepant va haver de trobar una capa dura com el gel sota una gruixuda capa de 10 a 20 centímetre de pols”, diu Spohn. El sensor d’infrarojos incorporat en l’instrument va trobar que la capa de recobriment de pols tenia baixa inèrcia tèrmica. “L’equip creu que baix de la capa de pols molt porosa, hi ha gel”.

Aquest gel conté pols i podria fins i tot ser bastant porós, però com ha sigut sotmès a sinterització tèrmica al llarg de segles a milions d’anys, els seus ingredients han quedat fusionats per repetits canvis de temperatura.

A un quilòmetre del lloc previst

Quant a la destinació final de Philae, és probable que almenys estiga a un quilòmetre de distància de la posició de destinació, probablement davant d’una paret composta de gel.

L’equip de control, no obstant açò, va poder treballar de forma fiable en els 10 instruments a bord del mòdul d’aterratge i obtenir dades. “Estem molt contents perquè hi havia molts mesuraments, que poden ser usats ctualment en el procés d’anàlisi de les dades”, diu Spohn. Entre les dades recaptades, figura la detecció de molècules orgàniques en l’atmosfera del cometa.

La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa